Холандец, приятел на министъра, ще вади заседналия кораб

Актуални новини
15:29 - 28 Септември 2021
5297
Холандец, приятел на министъра, ще вади заседналия кораб

Акцията по изтеглянето на заседналия при скалите край местността Яйлата кораб е прекратена за днес заради неуспех на операцията.

„Морска администрация” е дала прекалено много време на корабособственика една седмица да се състави план, и още един месец да изведе кораба. Това за мен е безумно. Затова с моя заповед прекратих всички действия и мобилизирахме всичките налични ресурси, не само в държавата, но и в частните компании. Държавата, години назад, не е посочила как да се процедира при такава ситуация. Сега ние, като екшън герои, трябва да решаваме тази ситуация и ще я разрешим. Това заяви на брифинг транспортният министър Христо Алексиев.

Той посочи, че лично поема случая по изваждането на кораба. Свързал се е със свой личен познат, холандец, който въпреки че е в отпуск, ще се заеме със случая. Фирмата му се занимава конкретно със спасяване на кораби и в момента се изготвя план за спасяването и на този.

"Виждам една престъпна безотговорност години назад във времето, защото в закона ясно е записано, че държавата трябва да има готовност и процедура при такива случаи, както и ресурсна обезпеченост като техника. Оказва се, че такова нещо не е свършено и трябва ние за 3-4 дни да свършим нещо, което с години не е", обясно Алексиев.

Малко по-рано днес пред Lupa.bg екологът Борислав Сандов предположи, че забавянето на изтеглянето на кораба може да се дължи на желанието конкретна фирма да поеме случая.