Холандия пак ни реже за Шенген

Най-големият вносител на дрога в Европа с резерви за правосъдието и вътрешните в България

Новини
09:30 - 20 Октомври 2023
4037
Холандия пак ни реже за Шенген

Холандия няма да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген. Това обяви министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург, цитиран от БНР.

Той направи изявлението си след Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург.

Според него ситуацията в момента не е променена. Той самият не очаквал това да се случи в краткосрочен план.

Ван дер Бург отново настоя за мисия в България, преди да бъде взето окончателното решение на страната му.

"Първо, искаме независима мисия за установяване на фактите. След това очакваме от Европейската комисия доклад, в който да пише: "Те не само приеха необходимите закони, свързани с върховенството на закона, но и ги изпълняват", обясни той очакваните стъпки.

Предвидената за вчера двустранна среща между него и българския му колега Калин Стоянов не се състоя.

Министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка пък заяви, че приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство може да бъде гласувано през декември.

В момента Испания председателства Съвета на ЕС.

"Ще направим всичко да постигнем това споразумение през декември. Опитваме се да го постигнем, стискам палци, работим много усърдно върху него", увери испанският вътрешен министър и допълни, че се работи с 27 страни членки.

Припомняме, на 8 декември 2022 г. Австрия и Холандия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген и дадоха зелена светлина само на Хърватия.

Холандия е известна като държавата, през чиито пристанища се внасят колосални количества наркотици в Европа. Проблем обаче са българските граници.