Холандия вписва гейовете в член 1 на конституцията

Политиците включиха сексуалната ориентация в списъка на защитените категории

Новини
14:56 - 08 Юли 2020
4519
Холандия вписва гейовете в член 1 на конституцията

Холандия планира да гарантира правата на ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и трансджендъри) хората за следващите поколения, като ги включи в член 1 от своята конституция.

150-членната Камара на представителите — долната камара на холандския парламент, гласува със 124 гласа “за” и само 26 “против” предложението.

Холандската ЛГБТ организация Cultuur en Ontspanningscentrum (COC), агитираща за промяната почти 20 години, определи новината като „прекрасна“.

„Днес правим голяма крачка към закрепване на правата си в конституцията. Това е важно днес, но е важно и за бъдещето, като гаранция, че все още можем да се радваме на нашите трудно спечелени права след петдесет или сто години”, заяви председателят на СОС Астрид Йосенбруг.

Член 1 от конституцията вече забранява дискриминацията въз основа на религия, убеждения, политическа принадлежност, раса и пол.

По време на дебата вторият вицепремиер Кайза Олонгрен потвърди, че „полът“ включва транссексуалните и интерсексуалните хора и той защитава от дискриминация на основата на половите характеристики, половата идентичност и половото изразяване.

Сега групата ЛГБТ поддръжници добави „сексуална ориентация“ и „инвалидност“ към списъка.

Предстои предложението да отиде в 75-членния Сенат. Ако Сенатът гласува “за”, предложението ще трябва да бъде прието отново с мнозинство от две трети след парламентарните избори през март 2021 г. Едва тогава промяната в конституцията ще влезе в сила.

Политиците обсъдиха и възможността да включат и “възрастта” като защитена категория, но в крайна сметка решиха, че е по-добре да обсъдят това в друг момент.

Последните новини, които дойдоха от Холандия, бяха че публичните домове, включително в прочутия квартал на Червените фенери, отново отварят и че държавата маха пола от личните документи на гражданите си.