Холивудският композитор Дани Елфман очарован от Софийска филхармония

Зала "България" извика четири пъти на сцената челиста Готие Капюсон с викове "Браво!"

Култура
17:47 - 06 Октомври 2023
6398
Холивудският композитор Дани Елфман очарован от Софийска филхармония

Щастлив и с широка усмивка холивудският композитор Дани Елфман аплодира на крака Софийска филхармония и маестро Найден Тодоров, които заедно със световноизвестния челист Готие Капюсон представиха в четвъртък вечерта българската премиера на неговия Концерт за виолончело и оркестър. Ексцентричният Елфман пристигна специално в София, за да чуе творбата си, изпълнена в зала „България".

Композиторът изслуша Концерта от ложата на балкона, а след изумителното изпълнение, Дани Елфман слезе на сцената на музикалната зала и бе бурно аплодиран от публиката. Той от своя страна сърдечно благодари на диригента на вечерта и ръководител на Софийска филхармония маестро Найден Тодоров, на Готие Капюсон и на музикантите от националния оркестър, като се поклони пред тях и на няколко пъти с ръце изрази жест на благодарност.

Дани Елфман заедно с Готие Капюсон и Найден Тодоров бяха извикани четири пъти от меломаните в зала "България" с продължителни аплодисменти и викове „Браво“.

Тримата обраха овациите на публиката и многократно се поклониха, а холивудският композитор, очарован от сърдечния и топъл прием в София, раздаваше въздушни целувки на зрителите. Очевидно доволен от изпълненията на Софийска филхармония и на майстора на виолончелото Готие Капюсон, Дани Елфман сърдечно прегърна на няколко пъти и диригента, и звездния солист.

Концертът за виолончело на Дани Елфман е написан специално за френския челист, който моли филмовия композитор да напише творба за него. Талантливият и харизматичен французин е голям почитател на Елфман, който е автор на музиката към филми и сериали като "Батман", „Отчаяни съпруги“, "Спайдърмен", "Уенсдей", "Хълк", "50 нюанса сиво", "Мъже в черно", "Планетата на маймуните" и много други.

Софийска филхармония е съпродуцент на Концерта – част от политиката на маестро Найден Тодоров да върне филхармонията на световната сцена. Националният ни оркестър заедно с виенските филхармоници, Оркестъра на Радио Франс и Филхармонията на Сан Франсиско се обединяват от идеята да накарат една холивудска легенда да композира класически концерт. 

Публиката в зала "България" изцяло се потопи в изключителния и нестандартен Концерт за виолончело, композиран от холивудския гений. Музиката бе толкова вълнуваща, грабваща, на моменти много изненадваща и неочаквана, че зрителите седяха като омаяни, като в същото време по лицата им се четеше радост и щастие.

"На моменти изпълнението на солиста и първите ни филхармоници наподобяваше дълбока медитация. Неслучайно дълго след ефектния финал на концерта публиката не искаше да се раздели с великолепния френски музикант, с присъствалия в залата, роден в Калифорния Дани Елфман и с Маестро Найден Тодоров", отбеляза във фейсбук известният музикален журналист Димитър Сотиров.

Диригент, оркестър и солист бяха в абсолютен синхрон, което се усещаше в препълнената зала "България". Верен на своя неподражаем артистичен стил маестро Найден Тодоров дирижираше вихрено Софийска филхармония. Публиката бе впечатлена и от особеното артистичното изпълнение на френския челист.

Наричан "посланик на виолончелото" Готие Капюсон е отдаден на изследването и разширяването на репертоара за този инструмент. Той изпълнява широк набор от произведения всеки сезон и редовно прави премиери на нови творби.

Концертът за виолончело и оркестър на Дани Елфман бе аплодиран и от министъра на културата Кръстю Кръстев, и от посланика на Франция Жоел Майер.

Актрисата Йоанна Темелкова също бе в зала "България", а след концерта развълнувана тя поздрави именития американски композитор, маестро Найден Тодоров и прочутия френски челист. Сияеща от щастие, Йоанна Темелкова си направи и снимки за спомен с Дани Елфман и с Найден Тодоров. Това бе и един прекрасен подарък за нея, тъй като предния ден лъчезарната актриса имаше рожден ден.

Дани Елфман с охота позираше с музиканти от оркестъра и зрители, които пожелаха да се снимат с него и да си вземат автограф.

Втората част на музикалната вечер предложи още една чувствена и жизнерадостна творба - „Картини от една изложба“ на Мусоргски/Равел, изпълнена не по-малко виртуозно от Софийска филхармония.

На 15 октомври, за всички, които предпочитат киното, Софийската филхармония представя концерт с филмовата музика на Дани Елфман под палката на Григор Паликаров. Програмата включва музика от филмите "Уенсдей", "Батман", "Кошмарът преди Коледа", "Булката труп", "Чарли и шоколадовата фабрика", "Алиса в страната на чудесата".


Снимки: Виктория Вучева