Хомофобско изказване на гръцки кмет стигна до Върховния съд

ЕС
14:52 - 09 Октомври 2023
2278
Хомофобско изказване на гръцки кмет стигна до Върховния съд

Върховният касационен съд в Гърция разглежда изказване на Ахилеас Беос, преизбран за кмет на община Волос, Централна Гърция, което звучи нетолерантно спрямо хомосексуалистите, предадоха гръцките медии. В изказването си Беос споменава първия гръцки политик, който е открит хомосексуалист – Стефанос Каселакис, избран неотдавна за лидер на лявата партия СИРИЗА, пише БТА.

Наследникът на Алексис Ципрас и лидер на опозиционната партия – Стефанос Каселакис, отправи критики към Ахилеос Беос, че обижда и удря гражданите. Каселакис обвини и премиера Кириакос Мицотакис – председател на управляващата дясноцентристка Нова демокрация, за подкрепата му за Беос, на когото казал по време на посещение във Волос, че „няма по-подходящ“ от него за кмет.

Беос беше преизбран за кмет още на първия кръг на местните избори вчера с 55,34 процента, отбеляза електронното издание на в. „Катимерини“.

Вчера вечерта той направи изказване на централния площад във Волос, което гръцката телевизия Скай определи като безпрецедентно и обидно, а други медии го окачествиха като хомофобско. По-късно самият Беос се опита да поясни думите си в социалните медии.

„Всички разбират колко опасно е това. Що се отнася до хомофобията и други глупости – няма да ги обсъждам. Имам много приятели с такава ориентация, с които сме си добра компания. Единствените, които не мога да понасям, са токсичните и опасни хора, независимо от техния пол и предпочитания“, допълва Беос.

Днес националната гръцка телевизия ЕРТ съобщи, че след вчерашните хомофобски изказвания на Ахилеас Беос прокурорът на Върховния съд е изпратил заповед до прокуратурата във Волос. Заповедта съдържа искане „да се разследва дали горепосоченото изказване на кмета е могло да предизвика дискриминация, омраза и насилие срещу група лица въз основа на сексуалната им ориентация и по-специално – срещу хомосексуалисти“. Заповедта изисква и да се провери дали председателят на партия СИРИЗА желае да подаде жалба срещу горепосочения кмет за обида.

В последно време назря недоволство срещу кмета на Волос Ахилеас Беос, след като града беше сериозно наводнен миналия месец заради циклоните „Даниел“ и „Елиас“. Общината, както и много други населени места в Централна Гърция потънаха под метри вода и тонове кал. Загинаха хора, животни, растения. Къщи и пътища бяха разрушени. Живущите останаха без вода в среда с повишена опасност от зарази.

В тези условия жители на Волос се надигнаха срещу кмета заради недоволство от начина, по който се справя с кризисната ситуация. Това доведе до тежки нападки срещу него.

При два случая от миналия месец Беос обиди и плесна шамар на различни жители, които влязоха в конфликт с него. Впоследствие кметът обясни обидата, като каза, че хората нямат компетентност и не проявяват разбиране, а за плесницата каза, че е резултат от факта, че не е спал с дни заради ситуацията. По-късно във Фейсбук беше качено и видео, в което шамаросаният млад мъж се извинява на Беос.