Хора от цялата страна се стекоха в Бачковския манастир

Дълга опашка се изви пред манастирската църква, където е изложена иконата на Божията майка

Новини
17:11 - 15 Август 2023
2288
Хора от цялата страна се стекоха в Бачковския манастир

От рано сутринта Бачковският манастир, който днес отбелязва своя храмов празник "Успение на Пресветата Богородица“, е изпълнен с хора от цялата страна. 

Дълга опашка се извива пред манастирската църква, където е изложена иконата на Божията майка, на чиято чудотворна сила вярващите се уповават. 

Сутринта в храма беше отслужена празнична Света литургия, а до късно тази вечер той ще остане отворен, за да могат всички желаещи да отдадат своята почит към Света Богородица, да споделят болката си и отправят своите молитви за здраве, успех и спасение. 

На огромната опашка пред храма, в който на видно място е поставена Закрилницата на Светата обител, срещаме хора на всякаква възраст и от всички краища на България, дошли със своята болка, със своята радост, със своята надежда да склонят в празничния ден глава пред лика на Божията майка и се помолят за себе си и за близките си. 

Предполага се, че Светинята е в Бачковския манастир от основаването му от Григорий Бакуриани през XI век, разказва уредникът на музея Стамен Пепелишев. 

В двора на манастира всеки, който желае, получава благословия и светена вода. В помощ на всеки богомолец е Валентина Чолакова. Служи в Светата обител от 5 години. Това е територия на духовността и вярата  казва тя, като също отправя в днешния ден молитвите си към божията майка.