Хората на Божков дебнели магистрати и децата им

Охранителите на хазартния бос - Славчо Марков и Веселин Балтов остават в ареста за 72 часа

Актуални новини
12:03 - 04 Юли 2020
4038
Хората на Божков дебнели магистрати и децата им

В хода на проведените на 03.07.2020 г. действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с досъдебно производство срещу организирана престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления, с ръководител обвиняемият Васил Божков, на адрес в кв. „Симеоново" в столицата, е открит снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи. Това съобщиха от държавното обвинение.

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат, както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство".

На адреса в кв. „Симеоново" са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверкана дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта – „Дневник", „Frognews", „Гласове", „Topnovini", „Press TV", „Liberta". Открито и иззето е неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство.

Преписката е била образувана по уведомление от Министерство на икономика, съдържащ данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства. В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева, в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество.

По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая. При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма, са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход.В жилище в гр. Сандански е намерено високорисково наркотично вещество,разделено на дози.

След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори преценяват, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков. С прокурорско постановление Славчо Марков и Веселин Балтов са задържани за срок до 72 часа.

На 5 юли 2020 г. Специализиранапрокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за взиманена мярка за неотклонение „Задържане под стража" за всеки от тях.

Във връзка с открития снимков материал и профили с лична информация на магистрати и членове на техните семейства в имот на лице, свързано с обвиняемия Васил Божков, до внасянето на обвинителен акт срещу същия и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства, Прокуратурата на Република България преустановява всякакви коментари по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми.

По време на спецакция в петък беше задържан Славчо Марков в дома му в квартал „Симеоново”. Той е бивш шеф в Централната служба за борба с организираната престъпност. През последните години е отговарял за охраната на Васил Божков. В Сандански пък беше арестуван и Веселин Балтов, който е шеф на охраната на хазартния бос.

От офис на ул. „Черковна” в София с белезници беше изведен собственикът на детективска агенция Емил Кабакчиев, за която се смята, че е близка до Божков. По неофициална информация причина за разпитите и претърсванията са снимките на прокурор Ангел Кънев, които преди дни бяха публикувани от Васил Божков. На тях Кънев, който е прокурорът по делото му, е пред Националната агенция за приходите. Има и послание – че Кънев влиза в НАП, за да оказва натиск по разследването срещу Божков. Смята се, че именно задържаните вчера са следили и снимали прокурора.

Снимка горе: Агнес Методиева