Хората на Слави искат революция в образованието

Новини
16:36 - 24 Ноември 2021 (обновена)
7389
Хората на Слави искат революция в образованието

Има такъв народ готви програма за образователна революция. При преговорите за кабинет в сектора, водени от Кирил Петков (съпредседател на Продължаваме промяната - б.р.), от партията на Слави Трифонов настояха за радикални краткосрочни промени: 

ИТН настояват да се въведе мандатност на училищните директори, като един шеф на начално или гимназиално школо да има право да е на поста си до 2 мандата. Като автор на идеята се представи Юлия Чортленева, експерт в партията. 

Освен това предлагат учебниците да са до 2 по отделен предмет, а не както досега - да се предоставя избор на до 8. Смятат и че е удачно да се премахме излишната теоретична част от учебниците, а тя да се прехвърли към университетите, за сметка на повече извънкласни дейности за децата. Но не дадоха схема как ще се обезпечи кадровият ресурс за целта. 

ИТН са на мнение и че т.нар. "малки матури" за учениците в четвърти клас са излишни и представляват само излишно натоварване за хлапетата. А заедно с това смятат за нужно да се въведе възможност именно четвърти клас да се повтаря, а вместо външно оценяване, да има изпит по български език, който да се провежда от учителя по предмета в самото школо. 

И предизвикаха истински скандал с изказването, че в момента професионалните гимназии в страната събирали само онези деца, неприети другаде, които не искали да учат. 

А проектопремиерът на Трифонов - Пламен Николов, директно се обяви "за" свиване на броя на вузовете у нас, като даде пример с... Масачузетския технологичен институт (MIT), който неслучайно бил институт, а не университет. Като предлага вместо това, държавата да направи опит да привлече чуждестранни учени и да се вложат средства в дигитализацията на библиотеките.