Хората над 65 г. с по-голям риск от повторно заразяване с вируса

Авторите на изследването казват, че е жизненоважно да се вземат мерки за защита на възрастните хора

Свят
13:51 - 18 Март 2021
3626
Хората над 65 г. с по-голям риск от повторно заразяване с вируса

Възрастните над 65 г., които са се възстановили от Covid, не са имунизирани срещу втора атака на вируса, според ново проучване, което показва, че хората под 65 години са много по-малко податливи на реинфекция.

Проучването, проведено в Дания, установява, че хората под 65 години са с около 80% защита за поне шест месеца от повторен Covid. Но хората над 65 години имат само 47% защита, информира „Гардиън“.

Авторите на изследването, публикувано в медицинското списание „Lancet“, казват, че това означава, че е жизненоважно да се вземат мерки за защита на възрастните хора, които също са и по-склонни да умрат от Covid.

„Нашето проучване потвърждава това, което редица други предполагат: реинфекцията с Covid-19 се среща рядко при по-млади и здрави хора, като възрастните хора са изложени на по-голям риск да го хванат отново“, каза д-р Стин Етелберг от „Statens Serum Institut“ в Дания.

„Тъй като възрастните хора също са по-склонни да изпитват тежки симптоми на болестта и, за съжаление, да умрат, нашите констатации ясно показват колко е важно да се прилагат политики за защита на възрастните хора по време на пандемията. Нашите проучвания също така биха могли да информират политики, фокусирани върху по-широки стратегии за ваксиниране и облекчаване на ограниченията за заключване."

Дания има много изчерпателна програма за тестване, като PCR тестове с тампон се предоставят на всеки, който иска, независимо дали има симптоми. Повече от две трети от населението, 4 милиона души, бяха тествани през 2020 г. Изследователите са разгледали пропорциите при хората, които са дали положителни резултати в първата вълна, между март и май, и отново във втората вълна, от септември до декември. Те също така са разгледали вторите инфекции по всяко време по време на пандемията при група от 2,5 милиона души.

Проф. Розмари Бойтън и проф. Даниел Алтман от Имперския колеж в Лондон казват в коментар в списанието, че „само 80% защита от реинфекция като цяло, намаляваща до 47% при хора на възраст 65 и повече години, са по-обезпокоителни, отколкото предлагат предишни проучвания.“

„Всички тези данни са потвърждение, че при Sars-CoV-2 надеждата за стаден имунитет чрез естествени инфекции може да не е в обсега ни и глобалната програма за ваксинация с високоефективни ваксини е трайното решение“, пишат те.