Хосе Карерас пее тази вечер в НДК

Със забележителната си кариера, която продължава почти седем десетилетия, той е смятан за един от най-популярните тенори на всички времена и един от отговорните жанрът да придобие по-голяма масовост сред публиката

Новини
09:25 - 03 Декември 2023
4474
Хосе Карерас пее тази вечер в НДК

Хосе Карерас ще изнесе концерт тази вечер в зала 1 на НДК. Организаторите са Fest Team и Софийска опера и балет. 

Диригент на спектакъла в София е Давид Хименес. Гост сопраното, което ще излезе на сцената, е Диана Цугуи.

Екипът на Хосе Карерас сам избира за концерта у нас отново оркестър с над 130 годишна история и световно признание и популярност – този на Софийската опера и балет.

Карерас е един от „Тримата тенори“ – признание, което споделя с Лучано Павароти и Пласидо Доминго. През кариерата си Карерас записва повече от 50 пълни опери и 40 класически и популярни рецитала, особено любим е на публиката с партиите на Пучини и Верди. 

„Много съм щастлив, че мога да се завърна при една от любимите си публики, при българските почитатели на музиката, където вече имах много незабравими изпълнения, които ще си припомним с пълна програма на 3 декември. Завръщането ми в София със сигурност ще бъде празник на музиката“, казва артистът.

Със забележителната си кариера, която продължава почти седем десетилетия, той е смятан за един от най-популярните тенори на всички времена и един от отговорните жанрът да придобие по-голяма масовост сред публиката. В музикалната си история има множество награди и лични върхове – като това да бъде музикален директор на церемониите по откриването и закриването на Летните олимпийски игри в родната си Барселона, и да открие олимпиадата през 1992 г.

Хосе Карерас преживява и огромен личен здравословен катарзис, който описва и публикува в автобиографията „Хосе Карерас, пеещ от душа“ за своята битка с левкемията. Създава фондация за борба с болестта, която и до днес е паралелна част от живота му на изпълнител.