Хотел в Барселона изпрати с шпалир и аплодисменти клиентите си с Covid-19

500 инфектирани са минали през комплекса с 300 стаи от март насам

Новини
13:27 - 02 Юли 2020
1242
Хотел в Барселона изпрати с шпалир и аплодисменти клиентите си с Covid-19

Персоналът на хотел в Барселона, превърнат в болница, изпрати с почетен шпалир последните "Ковид пациенти", настанени там, за да се разтовари здравната система. След неколкомесечни грижи, "Мелиа Сариа" ще отвори отново врати чак през септември, когато очаква бизнес гости. Последните 6-има пациенти, бяха изпратени с аплодисменти от администрацията на хотела.   

"Почти сто дни с пациенти - това бе много поучителен опит, много специален и вълнуващ", казва 45-годишният Уго Фигероа, един от служителите, наредили се във фоайето за последна снимка с професионалния медицински екип.

От края на март над 500 инфектирани с коронавируса са минали през комплекса с общо 300 стаи, запълван понякога докрай.

Сини престилки, предпазващи от Ковид-19, все още са окачени край входа на залата за закуски, превърната преди месеци в офис на санитарния персонал. Медицинска сестра подрежда кутии с болнични инструменти.

Само допреди месеци десетки болни пристигаха всеки ден в приемното отделение с линейки или с автобуси.

В разгара на карантината градът опустя и хотелът бе преустроен в болница, за да се намали натискът върху препълнените болници. В края на юни извънредното положение бе вдигнато. Улиците отново са изпълнени с рев на мотори, а тротоарите - с минувачи, повечето с маски.

"Епидемиологичната ситуация днес е друга, напреднахме много във всяко отношение. И затварянето на хотела сега е повод за радост", казва д-р Мария Перес-Ервада, напуснала временно съседния център за спешна помощ, за да лекува болни в хотела.

В Испания, където коронавирусът взе над 28 300 жертви, тя констатира добър ефект от строгата карантина, наложена на населението в средата на март.

"В началото пациенти пристигаха от болниците, почти всички бяха лекувани в интензивни отделения, някои се влошаваха и трябваше да ги връщаме в болницата", спомня си лекарката. Впоследствие обаче пациентите на интензивно лечение станали по-малко.

И през последните седмици повечето болни от Ковид-19 вече били "леки случаи", нямало нужда да минават през болница, но просто не разполагали с достатъчно място вкъщи, за да бъдат изолирани от семействата.

Наистина Испания отвори отново границите си за граждани на ЕС и още 15 държави, но ръководството на хотела предпочита да изчака и да събере достатъчно резервации, осигуряващи рентабилност.