Хотели край Варна приютяват бежанци от Украйна

Областната управа откри център за помощ на пристигащите

Новини
14:47 - 27 Февруари 2022
2658
Хотели край Варна приютяват бежанци от Украйна

Временен център за помощ на пристигащите от Украйна действа в областната администрация във Варна, информира новият губернатор на морската столица Благомир Коцев.

Той дойде лично на автогарата в морския град заедно със своя заместник Павел Павлов, за да посрещна поредния автобус с евакуирани жени и деца от Одеса, в близките дни се очакват още около 300 човека. Телефонният номер, на който може да се обади всеки, който има желание да помогне на пристигащите е 0888 443 128.

Три хотела в околностите на Варна са в готовност да настаняват безвъзмездно бежанци от Украйна за неопределен период от време, водят се разговори със собствениците на други 10 хотела, които са заявили желание да помогнат. Те ще могат да приемат до 2000 души. В момента се обмислят подробностите и възможностите държавата да подпомогне финансово това начинание.

Единственото място откъдето получаваме информация за хора, които няма къде да отидат е нашето консулство в Одеса, откъдето за сега не съобщават за такива, допълни Коцев.

Към центъра могат да се обръщат и украинските граждани, пристигнали у нас, които имат необходимост от някаква подкрепа или да бъдат настанени някъде, в новосформираното звено работят доброволци. То е разкрито в партньорство с фондация „Благотворителен фонд „Европа“, създадена от украинци, живеещи във Варна.