Хотелиери обжалват поскъпването на водата в Бургас

Откажете се от услугите на ВиК, зове Веселин Налбантов

Новини
09:23 - 03 Август 2022
2426
Хотелиери обжалват поскъпването на водата в Бургас

Увеличението на цената на водата в Бургас е шок и ужас. Това каза заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Той се обърна към колегите си от бранша с призив да се откажат от услугите на ВиК.

Браншът е в шок от драстичния скок с 60% в разгара на летния сезон.

„Колеги, стига сме играли ролята на боксова круша! Крайно време е да се обединим и да направим нещо, защото по вода ходим, а сме жадни. Под нас има вода и ще направим всичко възможно да се откажем от услугите на ВиК“, заяви хотелиерът.

От КЕВР уточниха в подробно съобщение, че увеличението на цената на водата е калкулирано в инвестиционната програма на ВиК- Бургас, поясни кореспондентът Лора Стаматис. То е свързано с пускането в експлоатация на два нови язовира „Ахелой“ и „Порой“, които е трябвало да осигурят алтернативно водоподаване в случай на суша по Черноморието.

„Не мисля, че това увеличение е оправдано. Разбирам нуждата от капиталови инвестиции и подобряване на инфраструктурата. Има проблеми с водоподаването през юли и август, когато Слънчев бряг е пълен с туристи. Налягането на водата пада драстично и гостите ни се оплакват. Има нужда от инвестиции, но не може да се удвои цената на водата“, коментира пред Би Ти Ви Александър Александров. Той е управителят на хотел в Слънчев бряг.

Категорично ще обжалваме решението, очакваме помощ от правителството, добави той.

„В момента сме притиснати до стената от галопиращата инфлация, която през последната година смазва бизнеса. Не виждаме никаква помощ от държавата, а последната новина за 60% увеличение на водата не е калкулирана, не е предвидена. Не можем да прехвърлим този разход върху крайния потребител“, споделя Александров.

„Кухнята ни е на газ, а и отопляването на водата. Тя обаче също поскъпва с 60% и не знаем какво ще правим. Печалбата на хотелите е изключително малка и новината за новите цени е изключително неприятна“, добави той.

„Днес ще излезем с писмо и търсим правна възможност, която да обжалваме“, каза пък Налбантов.

„Всичко, което се прави е на тъмно. Каква е ползата от това да се присъединяват два язовира? След 17 часа по горните етажи на хотелите няма вода. Това е една голяма далавера“, добави той.