Хотелиерите получават по 15 кинта за подслон и храна за бежанци от Украйна

Свят
19:31 - 22 Май 2022
2975
Хотелиерите получават по 15 кинта за подслон и храна за бежанци от Украйна

Започна записването за хуманитарната програма за настаняване на бежанци от Украйна за периода 1 юни - 31 август, съобщиха от Министерството на туризма. Тя предвижда 15 лв. на ден само за подслон и храна. Не се предвиждат разходи като почистване на стаи и пране.

Регистрацията на хотели вече е налична и се осъществява на телефон на националната телефонна линия – 02 905 5555 или чрез изпращане на попълнения образец за електронна регистрация до support@ukraine.gov.bg. Срокът за записване е до 25 май.

Десетки хотелиери вече се записаха за участие. В “Албена” всички хотели, които и в момента подслоняват хора с временна закрила, са готови да продължат участието си и при новите условия. В комплекса са настанени над 1500 души, като немалък процент от тях ще бъдат наети за сезонна работа. Хотелиерите обмислят и обособяването на детски центрове за деца от 3 до 6г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Подобна е ситуацията и в други морски курорти. Ръководителят на Оперативната координационна група и председател на ДАБ посети заедно с екипа анкетьори над 50 хотела до момента, в които са настанени над 10000 души. На място анкетьорите деконстрират на украинските граждани как да попълнят своите анкети и да подадат своите данни.

Преди няколко дни вицепремиерът Калина Константинова обяви, че новата хуманитарна програма ще бъде отворена не само за ведомствени бази, но и за всички места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър.