Хотелиерите в Поморие със спасителен план за лятото

Настояват туристите да попълват за COVID-статус, заразените да бъдат в общински център

Новини
13:43 - 12 Май 2020
2412
Хотелиерите в Поморие със спасителен план за лятото

Очаква ни летен сезон при много въпросителни и необичайна ситуация. Бизнесът активно търси диалог с институциите. В общините от седмици се провеждат съвместни срещи. На тях се чуват стойностни идеи, съобщи областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков. Той е бил поканен на среща от бранша в Поморие.

„Поех ангажимент да помогна с правната рамка на онова, което местните са изработили като „спасителен план“. Хотелиерите са готови да приложат високи норми на хигиена. Всички са наясно, че работният режим ще придобие съвсем нови измерения и ще инвестират в това.“, добави Чолаков.

За да се защитят от безпринципно търсене на обезщетения, от бранша предлагат:

- отговорността при зараза с коронавирус да бъде на туриста. Това може да се случи чрез Декларация, съобразена с българското и европейското законодателство.

- турист с установен коронавирус, без нужда от болнично лечение, да бъде настаняван в общински център. Това може да е дори хотел, пригоден за такива случаи. Издръжката на този престой да бъде за сметка на платените вече почивки към хотелиера.

- собствениците на заведения настояват за по-гъвкави правила при назначаване на персонал, почасово наемане за пиковите моменти. Това се налага, защото никой няма да може да работи на пълния си капацитет.