Хотериерите на протест пред парламента следващата сряда

Настояват за намаление на ДДС на 5%

Икономика
15:50 - 24 Януари 2020
2384
Хотериерите на протест пред парламента следващата сряда

Хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес излизат на национален протест на 29 януари пред Народното събрание. 

Основните претенции на протестиращите са за намаление на ДДС на 5% и отмяна на текстовете в наредбата на НАП за запечатване на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта.

Към исканията на бранша, приети в началото на седмицата във Велико Търново, се присъединяват и други организации, свързани с туризма и търговията.

"Протестът по обяд на 29 януари пред парламента е само с икономически искания и не е свързан с гласуването на вота на недоверие към правителството", подчертават от Асоциацията на хотелиерите. 

Над 100 заведения от Великотърновска област още утре ще поставят на обектите си табели с надпис "Протест", а служителите ще работят с жълти жилетки, докато не започнат преговори по същество с държавните институции за решаване на проблемите в бранша.

От НАП вече обявиха, че срокът за привеждане на дейността на търговците, използващи софтуер за управление на продажбите (СУПТО), с изискванията на Наредба Н-18 няма да бъде удължаван. До края на януари всеки бизнес, използващ софтуер за управление на продажбите, трябва да го приведе в съответствие с изискванията на наредбата за касовите апарати.