Хр. Мицкоски прекали: Ръководството в София не иска българите в РСМ да са в Конституцията, а да покаже мускули

Когато се премине червената линия, трябва да се реагира, заяви македонският премиер

Балкани
19:20 - 16 Септември 2024
1932
Хр. Мицкоски прекали: Ръководството в София не иска българите в РСМ да са в Конституцията, а да покаже мускули

Македонският премиер Християн Мицкоски атакува България заради липсата на македонското знаме по време на срещата между президентите Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев.

"В миналото, когато македонското достойнство се унижаваше и продаваше, тогава мълчаха, превиха гръб и бяха съблазнени от тези, които ни унижаваха и тъпчеха. Сега нещата се решават по дипломатически път и се изпращат протестни ноти. Вече няма да имаме дипломация с превит гръбнак - когато се премине червената линия, трябва да се реагира. Ако не реагирате, изключението ще стане практика", заяви Мицкоски в коментар за разговорите на 13 септември в София.

За него е важно "Европа и светът да видят открито какви са истинските намерения на ръководството в София".

"Истинските им намерения не са българите (да бъдат вписани) в Конституцията, това е най-малкият проблем. Тук нуждата от показване на мускули е много по-голяма. Винаги сме готови да отвърнем добросъседските отношения с доброта, но когато червените линии бъдат прекрачени, трябва да се намесим, както е сега. Затова ще връчим протестна нота на посланика на източната ни съседка", каза Мицкоски.

"Имаше реакция от кабинета на президента. Беше пределно ясно защо не реагирахме още в този ден (13 септември) - в интерес на уважението към загиналите летци в България. Не искахме да създаваме напрежение. Преди се мълчеше и никой не се притесняваше и това беше европейската ценност, а сега защо сме реагирали? Затова ще реагираме, може би при всяко преминаване на червената линия. Нямаме намерение да превиваме гръбнака на македонското общество", добави лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, цитира БГНЕС.

Относно работата на смесената Историческа комисия, която има нов състав от македонска страна, Мицкоски каза:

"Това са процеси, които продължават десетилетия, имаме такива примери в Европа. Всяко прибързано решение ражда прибързани изводи, а те могат да бъдат грешни. Ето защо очаквам в добросъседски дух членовете на комисията от двете страни да разговарят".