Храм в Малко Търново отваря врати, но само за Рождество

Общество
09:52 - 24 Декември 2023
1670
Храм в Малко Търново отваря врати, но само за Рождество

След като повече от 3 месеца Малко Търново остана без свещеник за Рождество Христово, храмът "Успение Богородично“ ще отвори врати за всички миряни в граничната община.

"Успение Богородично" е един от най-старите храмове в Странджа планина. Със средства по програмата за "Развитие на селските райони" на Фонд „Земеделие“ тази година малката църква, която е паметник на културата, беше ремонтирана и реставрирана.

270 години от създаването си ще чества през 2024 година храм "Успение Богородично" в Малко Търново. Със съвместни усилия на община Малко Търново и църковното настоятелство на храма, тази година сградата беше частично ремонтирана, като предстои втори етап на ремонтните дейности, обяснява кметът Илиян Янчев:

"Това беше първият етап, като трябва да има още един етап, който да е завършен вече, но това, което се направи, не е малко: изваждаха се стени, изваждаха се колони, изографисват се. Ремонт на храма не беше правен много отдавна".

От 3 месеца обаче храмът стои затворен. Сега специално за най-големия християнски празник Рождество Христово отец Серафим ще отслужи тържествена литургия, но това не решава проблема, заяви Илиян Янчев:

"Този храм има голямо значение за града и изобщо за цялата околия. Факт е, че след ремонта или още по време на ремонта, не било взето решение. Отецът, който служеше досега, вече с временна заповед е в Сливен. По някакъв канон, сега разбираме, че хем ще е в Сливен, хем ще е тука. Сякаш Сливен и Малко Търново са на една ръка разстояние".

От Община Малко Търново са изпратили писмо до патриарх Неофит с молба в енорията да се осигури свещеник на постоянна служба, който да се грижи с любов за християнската общност.