Храна и лекарства от държавата за всички карантинирани над 65 години

Това беше планирано още в началото на пандемията, каза вицепремиерът Томислав Дончев

Новини
12:12 - 31 Октомври 2020
14952
Храна и лекарства от държавата за всички  карантинирани над 65 години

"Едно затваряне е огромен шок върху икономиката и за колективния психологичен статус на хората. Мерките трябва да бъдат локализирани. Ако се предприемат по-сериозни мерки, фокусът трябва да е върху рисковите групи". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за Дарик радио във връзка със ситуацията с пандемията.

За възможността държавата да доставя храна и лекарства на всички карантирани хора над 65 годишна възраст Дончев обяви, че при неоходимост това може да се случи.

"На общинско ниво има социални патронажи за хора, които нямат възможност да излизат и да си осигуряват храна. Това беше планирано още в началото на пандемията. Би могло да се създаде организация броят да нарасне значително. Капацитетът на патронажите беше усилен. Разработвани са и планове за ангажиране и на военнослужещите, ако се наложи. Ако това е необходимо, това би могло да се направи. България не прави нищо различно от това, което правят другите държави", обясни Дончев.

Вицепремиерът коментира и екшън плана на правителството за възстановяването на икономиката.

„Националният план за възстановяване и устойчивост е написан от експерти от Министерски съвет и Министерство на финансите. Това е покана за дискусия, а дискусията и обсъжданията стартират сега. Крайният срок за представяне на националните планове за възстановяване и устойчивост е април 2020 г. Тази първа версия ще бъде изпратена на Европейската комисия. Това не е финална версия на документа. Процесът по съгласуване със заинтересованите страни дори е по-важен от самия документ. Тотален консенсус е невъзможен, но когато сме положили усилия да намерим обществен баланс по темата, ще имаме удовлетвореността, че сме разработили най-правилният пакет от политики", посочи Дончев.

Вицепремиерът отговори, че не знае кога ще изчезнат здравните рискове, но този план ще започне да се изпълнява във втората половина на следващата година.

"Той не е за бърза реакция за справяне с пандемията, а е ориентиран към последиците. Тази година близо 1 млрд. лв. бяха пренасочени за мерки в подкрепа на здравната система. Средствата за следващата реакция са в съвсем друг инструмент, който се казва React-ЕU, които е на стойност 1.3 млрд. лв. Това е допълнително финансиране по съществуващи оперативни програми и е най-бързият вариант за реакция за справяне с кризата, както и пренасочените средства от оперативните програми. Националният план за възстановяване е ориентиран за възстановяване на икономиките със създаване на дългосрочни предпоставки за растеж и реформи. Тук ще има и мерки за допълнителна квалификация на медицинския персона. Всички мерки могат да бъдат допълвани. Този документ трябва да има ясна политическа рамка, насочена към предизвикателствата, които имаме сега, и тези, които ще имаме през следващите 6 години", каза още вицепремиерът.