Храната поскъпна рязко, Велико Търново рекордьор по цени

Общество
10:13 - 19 Юни 2020
1745
Храната поскъпна рязко, Велико Търново рекордьор по цени

Рязко поскъпване на хранителните продукти в страната показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Велико Търново отбеляза антирекорд - болярите плащат най-солените цени.

Оказва се, че пазаруването на основните храни в местните магазини излиза почти двойно в сравнение с купуването на същите стоки от търговски обекти в други градове, пише „Борба”.

При съпоставка с данните прави впечатление, че цените във Велико Търново са съпоставими с тези в София, а на отделни артикули – дори по-високи, въпреки че заплатите в столицата са в пъти по-високи от възнагражденията тук.

Великотърновци купуват най-скъпия кашкавал. Млечният продукт се търгува за рекордната цена от 14,36 лв./кг, а в София излиза 13,70 лв./кг. Следват Хасково с 13,20 лв./кг и 13 лв./кг в Стара Загора.

Болярите плащат най-много и за кайма. Цената й тук е 7,80 лв./кг, докато столичани броят 7,20 лв./кг. Този факт остава необясним предвид факта, че в града и региона има няколко месни предприятия, които реализират стоката си в областта. Търновската кайма не спира да постъпва в годините. През лятото на 2018 година тя отново е била рекордьор по най-висока цена, но тогава се е продавала за 6,10 лв./кг, а през 2019 година закова 7 лв./кг.

Зрелият фасул тук е рекордьор по цена в България – 5 лева за килограм. За същото количество столичани плащат с 10 ст. по-малко. Във Варна пък килограмът излиза 2,90 лв.

Сиренето в старата столица се продава за 9,20 лв./кг и единственото място, където плащат повече за него, е Смолян – 9,49 лв./кг. В София то се търгува за 6,40 лв./кг.

Брашното, олиото и оризът също са завишени и излизат солено на болярите. Регистриран е над 10-процентов ръст и в цените на сезонните плодове и зеленчуци. Така в началото на лятото за местните се оказва лукс да си купят розови домати например, защото се продават на места по 5 лв./кг. Средната им цена за страната е два пъти по-ниска – 2,50 лв./кг. Краставиците са по 2 лв., патладжанът – 3 лв., а зрелият лук надхвърля лев.

Ябълките от сорт „Златна превъзходна” държат нечувани до момента финансови стойности – 4,20 лв./кг.

В резултат на високите цени прави впечатление, че в много от магазините стоките залежават и рафтовете стоят непокътнати с дни. При част от артикулите пък срокът на годност изтича до един два дни, но въпреки това хранителните продукти не се продават с отстъпка.