Хранилището в Чирен се изчерпва, намаляло е с над 40 %

Преди една година то е било 88,71% пълно, а днес - 60,8%

Общество
20:37 - 08 Септември 2021
2794
Хранилището в Чирен се изчерпва, намаляло е с над 40 %

60,8% е нагнетеният газ в хранилището в Чирен на 6 септември, на същата дата преди една година то е било 88,71% пълно. Това показват данните на оператора му - “Булгартрансгаз”. Трендът на нагнетяване на газ е 0,43% на ден.

Към същата дата газовите хранилища в Европа са запълнени до 69,13 %, или 766,66 тераватчаса, трендът на запълване намалява до 0,19 %, показват данните на организацията на европейските газови оператори.

От ценовите решения на Комисията за енергийно и водно регулиране въпреки скриване на числата става ясно, че “Булгаргаз” изпълнява графика и плана за нагнетяване на газ в хранилището, тъй като регулаторът признава разходите на дружеството за складиране на газ през зимата. Дори в последното решение е записано, че на “Булгаргаз” се прехвърлят количествата, които трябва да нагнети в хранилището “Тополфикация-София”.

Близки до оператора казват, че има свободен капацитет в газовото хранилище, тъй като фирмите заради високата цена на газа през лятото и сега се въздържали да купуват капацитет за съхранение на горивото за зимата.

Днес шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов заяви, че компанията е осигурила газа на България до март догодина.

В момента газовата компания нагнетява количества, които в края на септември трябвало да бъдат с близо 8% повече спрямо количествата от миналата година.

“Осигурили сме газа за България за есенно-зимния сезон до края на март, когато приключва добивният период. Количествата, които са нагнетени на по-ниска цена, ще влезнат в продажната цена на “Булгаргаз” за тези шест месеца”, каза още Павлов.

Въпреки че у нас складираните количества са по-малко от тези в Европа, Павлов коментира, че през последните месеци се наблюдават намалени доставки на газ за Европа, което се отразява и върху обемите в европейските газохранилища. Това поражда и опасения за недостиг и увеличение на цената на газа.

Той отново коментира по-ниските цени на природния газ у нас и даде пример - цената за септември у нас е 69,40 лв., в евро това е 35,48. Цените на европейските газови пазари достигат 52 евро, заяви Павлов и се похвали, че постигат по-ниски цени чрез договорите, които са подписали, и с формулите, които са договорили.

Заради по-ниските цени у нас компанията реализира рекордни продажби за последните 6 години.

“Булгаргаз” е завел три дела за събиране на вземанията от столичната топлофикация. Към 8 септември просрочените дългове са 95 млн. лв. През юли е заведен иск за 75 млн., които са платени наполовина, срокът за издължаването е изтекъл на 7 септември. След среща в БЕХ с ръководството на топлофикацията в петък миналата седмица било получено в “Булгаргаз” писмо, с което столичното парно поема ангажимент до 17 септември да плати 35 млн. лв. и затова във вторник газовата компания е оттеглила съдебния иск, обясни Павлов.