Христин Илиев прогнозира: Фалити на топлофикации през зимата

Новини
20:37 - 05 Октомври 2022
2687
Христин Илиев прогнозира: Фалити на топлофикации през зимата

„Ако държавата не ни компенсира за неколкократното увеличение на цените на природния газ, предстоят фалити на газови топлофикации. Няма как цената на основното ни гориво да се повиши 10 пъти, да вдигнем цената минимално и да издържим финансово!“ предупреди за пореден път изпълнителният директор на Топлофикация Бургас инж. Христин Илиев.

Изказването на директора на дружеството идва в отговор на огромното поскъпване на природния газ през последната година. Именно синьото гориво е основната суровина за производство на топлинна и електрическа енергия в Топлофикация Бургас, както и в още няколко български топлофикации.

„Миналия септември повишението на цената на природния газ вече беше започнало, но все пак тогава плащахме 69,40лв за кубик, а в момента цената е 354,03 лв . До преди няколко месеца получавахме компенсации, но от юни спряха, въпреки че възходът на цената на основното ни гориво продължава. Все по-трудно става да поддържаме нормална производствена дейност и не знаем колко дълго ще издържим ако държавата не ни помогне. Притеснени сме, както за работните места на хилядите заети в газови топлофикации в България, а и реалният риск много българи да останат без най-евтината опция за отопление в разгара на зимата!“ каза инж. Христин Илиев.

Енергийният експерт инж. Христин Илиев обясни, че цената на природния газ не е единствената причина за исканите компенсации, но е основната.

„В последната година абсолютно всички стоки, материали, консумативи и т.н. поскъпнаха. Да, в много градове цените на парното бяха повишени с двуцифрен процент, но в Топлофикация Бургас успяхме да задържим цената. Поскъпването при нас е под половин %, но това не означава, че не изпитваме финансови затруднения. Просто за нас основен приоритетът е интересът на нашите клиенти. Не клиентите са тези, които трябва да плащат високи цени за парно и топла вода. Държавата трябва да ни окаже финансова помощ!“ каза инж. Христин Илиев.

Инж.Христин Илиев е категоричен, че намалението на цената на природния газ за месец октомври по никакъв начин няма да помогне на дружествата да си стъпят на краката, защото понижението е твърде малко на фона на общото поскъпване на природния газ.

„Надявам се, че пускането на газовия терминал ще окаже положителен ефект върху цените, но ако не се намерят нови доставчици, готови да осигурят необходимите количества за цяла Европа на приемливи цени, вероятно проблемът ще се задълбочи и темпът на нарастване на цените ще стане още по-голям. Все пак идва зимата, когато потреблението е значително по-високо и търсенето ще нарастне.“ каза инж. Христин Илиев.

Припомняме, че от Асоциация на топлофикационните дружества пресметнаха, че ако не бъдат предвидени компенсации за производителите на енергия за високите цени на природния газ, се очаква след 1 януари поскъпването на парното и топлата вода да е около 60%.