Христинка от село - от НДСВ, през Кунева, до БСП и Слави

Политика
14:46 - 14 Юни 2022
10346
Христинка от село - от НДСВ, през Кунева, до БСП и Слави

До вчера на пръсти се брояха българите, които са чували името Христинка Илийчова Иванова - неизвестната до този момент народна представителка от МИР-Плевен на "Има такъв народ". Тя обаче се превърна в лицето на разцеплението на партията на Слави и завинаги остава в политическия ни фолклор с няколко крилати фрази, начело с тази, че е "готова да се върне на село".

"Мен никой не ме знае как се казвам", "Аз ПП няма да стана никога", "Работила съм за една кауза, тръгнала съм за една партия", това са част от другите култови реплики на русокосата дама, които се появиха вчера в аудиозапис от телефонен разговор с министъра на спорта Радостин Василев, който беше излъчен в нейно присъствие на пресконференция от Тошко Йорданов.

Е, Христинка не е съвсем изрядна в твърдението си, защото за своите 49 години всъщност е сменила доста партии, преди да пристане на Слави Трифонов. Иванова е кандидат депутат на ИТН през април, юли и ноември 2021 г., но става народен представител едва през март 2022 г. след като водачът на листата Радостин Василев освободи позиция, когато стана министър на спорта. Следващият по ред - Александър Тодоров - напусна още през януари, след като беше назначен за директор на Държавния спортен тотализатор.

Христинка на пресконференцията до Тошко - той така и не й даде думата, да не вземе нещо да обърка

През март Венцислав Петков подаде оставка, защото също получи пост в структурата на Министерството на спорта под ръководството на Василев - шеф на Националната спортна база.

Така дойде ред на Христинка Иванова - шестата в листата, след като още един кандидат пред нея се отказа да ходи в парламента.

Иванова е общински координатор на ИТН в Долна Митрополия, а плевенските медии я представят с професия "инженер", когато отразяват кои са кандидатите за народни представители от партията на Слави Трифонов през 2021 г. В сайта на Народното събрание няма информация за професионалното ѝ минало. Преди повече от 10 г. Иванова е ръководила общинското дружество "Обреди" в Долна Митрополия.

May be an image of 1 person and text that says 'I христинка лиичева иванова дата на раждане 9/06/1973 българия професия: езици: избран(а) политическа сила: пп има такъв народ, 10.00 10.00% % участие предишно HC: E-mail: Hristinka.lvanova@parliament.bg'

Професионалната биография на депутатката в сайта на парламента - постничко, постничко...

Участието ѝ в политиката на местно ниво може да се проследи поне до 2003 г., когато тя е кандидат за общински съветник в Долна Митрополия от "Национално движение Симеон Втори". Христинка Иванова оглавява листата за общински съветници на НДСВ и през 2007 г., но не печели мандат.

Данни на BIRD от декларациите ѝ пред Сметната палата показват, че между 2009 и 2011 г. тя е била зам.-кмет на Долна Митрополия (по това време общината се управлява от Александър Печеняков, който е издигнат от БСП).

През 2013 г. Иванова вече има нова партийна принадлежност - този път към новоучреденото Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. Името ѝ се появява в листите за кандидат-депутати на ДБГ на 13-то място след водача Найден Зеленогорски, но изпада от "тестето" при по-късните парламентарни избори, когато партията стана част от "Реформаторския блок".