Християнски градове в Сирия са атакувани от джихадисти

Извършени са екзекуции на граждани от терористите

Свят
16:00 - 07 Юни 2019
2411
Християнски градове в Сирия са атакувани от джихадисти

Джихадистите от Хаят Тахрир ал Шам и съюзниците им от Джейш ал-Изза и Ал-Нусра (сирийското подразделение на Ал Кайда) подлагат на чести атаки сектора между християнските градове Скалбие и Махарде (Махарда), южно от Кафр Набуда в Сирия през последните дни.

На удари е подложена включително и болницата в Махарде. Тя е ударена след нападение с четири ракети Град, като атаката идва от Латамни, където са ситуирани силите на Джейш ал-Изза и Ал-Нусра.

По непотвърдена информация е започнала евакуация на мирните жители на градовете Махарде и Скалбия. Според съобщение на военния репортер Олег Блохин, в следствие на контраатака Кафр Яхуда и Тал Малах отново са под контрола на сирийската армия. Преди това бяха превзети населените места Ал Кирута и Ал Хамират. Междувременно в Идлиб бяха извършени екзекуции на граждани, защото са обвинявани от групировките, че са шпиони" на сирийското военно разузнаване.
Въпреки екзекуциите обаче, много медии продължават да призовават сирийското правителство да спре атаката срещу джихадистките организации в Идлиб и областта.