Христо Гаджев: Според мен има голям проблем с храненето в армията

Политика
16:21 - 20 Април 2024
2316
Христо Гаджев: Според мен има голям проблем с храненето в армията

Въпросът за храненето с армията не е решен. Това каза председателят на Комисията по отбраната Христо Гаджев. Той изрази изненада, че  правителството „Денков“ е удължило договора за осигуряването на военните с храна по време на учения. И посочи, че ще има изслушване в ресорната комисия. 

Преди по-малко от месец правителство в оставка на Николай Денков удължи срока на договора за хранене на военните по време на учения.
Договорът е трябвало да изтече в края на март. Но след запитване до фирмата-доставчик е бил продължен или септември 25-та, или до пълното изразходване на 12-те милиона лева. От стенограмата на предишния кабинет става ясно, че формирования са направили поръчки за 46 процента от общата стойност. Въпросът стои в комисията по отбрана от лятото на миналата година, когато предишният министър Тодор Тагарев, който обеща И „ако има проблеми, да бъдат отстранени“. А с днешна дата председателят на комисията по отбраната Христо Гаджев обяснява.

"Според мен има голям проблем с храненето – т. нар. "пакети" за по време на учения. Даже се изумявам, че в едно от последните заседания на правителството "Денков" доставката на храна изведнъж стана с основен интерес и договорът беше удължен".

Единият от новите зам.-служебни министри на отбраната, Аделина Николова,  идва от дирекцията за обществените поръчки в отбраната. И вероятно на нея ще и се наложи да отговаря на въпросите.

"Решенията на МС се внасят от министри, а не от директори на дирекция. Да видим какво се случва. Ако нещата са се подобрили и са решили от юли месец, ще се радвам".

Преди близо месец бившият министър на отбраната Тодор Тагарев обясни, че заради войната в Украйна има повече учения - 15 големи международни у нас. А годишно се провеждат общо над 400. За които са нужни материални средства, храна и вода.