Христо Грозев: Нямам представа защо ме търсят

На уебсайта на министерството се посочва, че той е „издирван по член от Наказателния кодекс”

Новини
19:40 - 26 Декември 2022
4828
Христо Грозев: Нямам представа защо ме търсят

„Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в своя списък на издирваните лица, поради което не мога да предоставя никакви коментари в момента. В известен смисъл обаче това няма значение. От години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, за да я спрат”. Така журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев отговори в Twitter на действията на Русия за включването му в списъка за федерално издирване, обявен по-рано от вътрешното министерство на страната.

На уебсайта на министерството се посочва, че той е „издирван по член от Наказателния кодекс”, като според източник, срещу Грозев е образувано наказателно дело за „разпространяване на фалшификати за руската армия” - законодателство, прието след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари.

„Коментаторите под поста за това, че съм в списъка на издирваните лица, обсъждат какъв е най-добрият начин да ме убият: дали с чук ("както сега е модерно"), или с чадър с отрова, или просто да ме застрелят. „Този български циганин, който вероятно е румънец”, цитира българинът част от последвалите реакции на новината. „О, фашистката измет, която процъфтява в Русия”, завършва Христо Грозев.

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Москва заклейми Bellingcat като „нежелана” организация, заявявайки, че тя представлява заплаха за сигурността на страната. Миналата година Bellingcat беше обявена за „чуждестранен агент” в Русия.

Откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Bellingcat до голяма степен се съсредоточи върху използването на материали с отворен източник и социални медии, за да документира предполагаеми руски военни престъпления.

Един от коментарите на новината за издирването на Грозев е на Божидар Божанов, политик от „Да, България”.

„Руската федерация (по-точно - кремълският режим) е обявил Христо Грозев, български разследващ журналист, за федерално издирване. Изпратих парламентарен въпрос на Министерство на външните работи дали ще извикат Митрофанова за обяснение защо Русия издирва български журналист”, пише той.