Христо Грозев: "Вагнер" вилнее в Украйна, но губи стотици свои

Разследващият журналист излезе със смразяващи разкрития за частната военна групировка

Политика
15:54 - 29 Март 2022
4403
Христо Грозев: "Вагнер" вилнее в Украйна, но губи стотици свои

„Частна военна компания под различни имена присъства в Украйна отпреди влизането на официалната руска войска в страната. Наблюдаваме компанията „Вагнер“ и забелязахме, че около 120 души от нея влязоха на украинска територия. Следващите седмици влязоха много повече и бяха елиминирани от украинската войската“. Това каза пред БНР разследващият журналист Христо Грозев, изпълнителен директор и председател на борда на разследващото издание Bellingcat. По думите му това е най-лошата част от войната, защото е неконтролирана от никого паравоенна организация, финансирана от олигарси.

„Това е доходен бизнес. Получават пари от Министерството на отбраната. Не спазват законите на войната. Загубите сред членския им състав не се отчитат пред обществото в Русия. Това е преимуществото за Кремъл да използва тези форми“. 

Грозев допълни, че на този етап е установена личността на 150 офицери от ФСБ със задача да развиват мрежа от свои агенти в Украйна, които са политици и журналисти, блогъри, хора, които могат да влияят на общественото мнение.

„Всеки от тях се е срещал със своите агенти в скъпи дестинации по света. Похарчената сума за 7 години е огромна. Агентурната мрежа обаче не влезе в помощ на руската инвазия… Партиите, обект на агентите, са опозиционни с проруска насоченост. Финансирали са дори движение с либерални виждания, което си е позволявало да критикува и Кремъл“.

По думите му преди около две седмици източници в Русия са изразили притеснение, че Путин е в ярост и може да прибегне до отчаяни мерки, като използва ядрено оръжие, за да смени наратива.

„Към днешна дата тяхното виждане е, че е прекалено слаб, за да бъде изпълнена такава поръчка. Между него и червеното копче има петима души, които да изпълнят поръчката. На този етап има поне или двама от тях, които няма да я изпълнят, защото няма да има кой да ги защити при един бъдещ Нюрнбергски процес. Тези хора знаят загубите от войната. Много добре си представят колко слаб ще бъде Путин след три-четири месеца“.

Журналистът подчерта, че в историята няма случай, в който някой държавник да наложи подобна висока цена, включително на своя елит, и те да го оставят на място:

„Затова си мисля, че някой готви нещо там, близо до него“.