Христо Грозев: Русия ме обвинява, че съм помогнал на журналист да избяга

Задочно да бъда арестуван е точно толкова ефективно, колкото да бъда задочно отровен, каза още той

Политика
08:32 - 24 Април 2023
2363
Христо Грозев: Русия ме обвинява, че съм помогнал на журналист да избяга

Русия ме обвинява, че съм помогнал на колега журналист да напусне страната. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви Христо Грозев.

„За последен път бях в Русия през 2016 г. – повече от 10 години след напускането на радио бизнеса там. Всяка година ходех да изнасям лекции на руски журналисти и през 2016 г. при излизане от Русия ми беше сложен черен печат в паспорта. Тогава бях информиран, че повече не мога да се връщам повече там“, каза той.

Грозев поясни, че тази издадена заповед за арест дава обяснение и за причината, поради която той е бил включен в списъка за международно издирване през 2022 г. Той е обвинен в това, че е помогнал на руския журналист Роман Доброхотов да напусне Русия през границата с Украйна. „Това е наш колега, чиито разработки публикуваме в „Белингкат“, уточни още Христо Грозев.

През лятото на 2021 г. в дома на този руски журналист в Москва е имало обиск. „Тогава му бяха иззети паспортите, компютъра, няколко телефона. Два дни по-късно той все пак успя да премине границата, за да избегне ареста и най-вероятно да бъде осъден – нещо, което се случи с много негови колеги“, разказа още Грозев.

Разследващият журналист поясни още, че би помогнал на всеки негов колега, който работи в условията на тоталитарен режим и е подложен на преследване. Задочният арест от страна на Русия вероятно няма да му позволи да пътува в някои държави, които се определят като приятелски или имат сключени договори за екстрадиция с Москва.

„Сам по себе си арестът е абсурден – задочно да бъда арестуват е точно толкова ефективно, колкото да бъда задочно отровен. Но не знаем към момента в кои страни са подадени тези молби за екстрадиция, така че моето потъване по света определено ще бъде ограничено“, каза още Грозев.