Христо Грозев: Русия страда от вътрешно разделение и се опитва да сее хаос и на Запад

В страната има и едно много объркано мнозинство, което не може да разбере причините за тази война, анализира журналистът

Русия
13:40 - 26 Май 2024
4497
Христо Грозев: Русия страда от вътрешно разделение и се опитва да сее хаос и на Запад

Русия страда от вътрешно разделение и раздори, прикрити под илюзорно единство. Всъщност милиони в Русия са вътрешно разселени дисиденти, те са едно тихо малцинство. Има и едно много объркано мнозинство, което не може да разбере причините за тази война.

Това анализира журналистът от “Белингкат” Христо Грозев пред представителите на Политическия комитет на НАТО в София.

Русия извършва тези действия по дезинформация, защото е загубила своите позиции по представяне на ситуацията. Руснаците се опитват да прикрият своя провал с нови червени линии и разбиване на такива стари, продължи той. Грозев обясни, че за дезинформацията Кремъл разчита на проксита, агенти за влияние, установил е и съществено сътрудничество с беларуското КГБ и Китай.

Идеята е да се сее хаос, объркване и да се губи интерес, особено в чужбина, към тези теми (за войната - б.р.). Такава стратегия е опасна. Такива фунии на дезинформация създават една несигурност, постоянно излизат различни стратегии, които трябва да бъдат оборвани, излизат наративи, които са привлекателни за африкански и китайски проксита - например, че САЩ притежава метеорологично оръжие. Това е новина, създадена с руските служби. Друг пример е разпространението на денга в Африка. И също твърдението, че съпругата на украинския президент Володимир Зеленски е пръснала повече от половин милион долара за дрехи на Пето авеню, посочи Грозев.

От руска гледна точка те са обявили война на Запада, подчерта Грозев. Той цитира и няколко параграфа от документ на разузнавателната служба на Русия:

“Редно е да действаме на територията на Запада, да използваме техните платформи срещу тяхната аудитория, подкопавайки действията на техните правителства, а в бъдеще ще ескалираме протестните действия".

Ако ние като колективен Запад не приемем, че съществува такава война, няма как да се справим. Трябва да гледаме на това като на война, защото те гледат така на него, подчерта Грозев.

Един от начините за справяне с руската дезинформация е да се наложат санкции и на млади хора, които я разпространяват след обещание от Москва, че ще живеят добре, когато тя спечели войната, посочи журналистът. Той обясни, че тук могат да съдействат и социалните мрежи, които да посочват, че този човек разпространява дезинформация на страницата му, по начин подобен на този, с който сега се маркират истинките профили на политици и институции. 

Друга идея, която Грозев даде, е да се отпуснат повече средства за изучаване на изкуствен интелект в училищата