Христо Грозев: Сега разследвам опита за собственото си убийство

"Заплахите срещу мен не са спирали", признава журналистът

Новини
20:33 - 16 Март 2023
3253
Христо Грозев: Сега разследвам опита за собственото си убийство

Христо Грозев съобщи в интервю, че разследва пазара за поръчкови убийства на Кремъл, които включват и опити за покушение срещу него. Той не конкретизира колко опита е имало досега. В края на февруари стана известно, че Австрия го е предупредила, че се готви атентат срещу него от местна криминална групировка и че има арестувани.
 
Пред рускоезичния тв канал "Дождь", който в момента е базиран в Холандия, Грозев разказва за новата тактика на Кремъл. Грозев е застрашен, след като заедно със създадения от него сайт "Белингкат" направи няколко материала за методите на ФСБ и ГРУ и отравянията с "Новичок". Неговото разкритие за атентаторите на Алексей Навални, които се опитаха да го отровят през лятото на 2021 г., е поводът за документалния филм "Навални". Филмът получи "Оскар" за 2023 г. и може да се гледа и у нас в платформата HBO Max. Заради заплахите за живота му, Христо Грозев бе принуден да напусне Виена, където живееше. В момента той не уточнява къде се намира от съображения за сигурност.

"Заплахите срещу мен не са спирали и няма да спрат. Напълно наясно съм с това. Но ситуацията е различна, защото с нашите разследвания ние напълно разбихме отдела за убийствата на ГРУ. Затова Кремъл предприе друга тактика - свързва се с криминални групировки в чужбина и им възлага атентати. Дори и да разкрием една групировка, винаги има друга, която е готова да заработи пари по този начин. Ситуацията е странна, защото да се опитваш да разследваш опита за собственото си убийство прилича на лекар, който иска да оперира сам възпаления си апендицит. Това донякъде влияе и променя възприятията", казва Грозев пред "Дождь".