Христо Грозев: За руските служби войната е загубена

Новини
11:35 - 22 Май 2022
4041
Христо Грозев: За руските служби войната е загубена

Висшите служители по сигурността на Владимир Путин разбират, че войната в Украйна е "загубена" и че превратът вече е реална възможност.

Това прогнозира пред "Дейли мейл" българският експерт по Русия Христо Грозев. Той смята, че елитите в ГРУ и ФСБ са най-вероятните, които ще се опитат да свалят Путин, тъй като знаят истината за случващото се на място.

И тези елити вече търсят начини да изнесат парите и семействата си от страната в очакване на падането на Путин, твърди Грозев.

Пред Радио Свобода на въпроса какво може да предизвика преврат, Грозев заяви, че моментът може да настъпи, ако или когато Путин нареди на генералите си да извършат ядрен удар. Ако Путин реши да даде заповед за използване на ядрени оръжия, той трябва да е сигурен, че всички по веригата ще изпълнят тази заповед, каза той.

"Ако някой не я изпълни, това ще бъде сигнал за неподчинение. И може би дори физическа смърт на Путин. Докато не е сигурен, че всички ще го изпълнят, той няма да даде тази заповед. Грозев смята, че подобни страхове пречат на Путин да даде заповед за обща мобилизация на руските въоръжени сили и населението.

Такава заповед би му позволила да увеличи значително числеността на войските в Украйна, което може би би променило хода на войната в негова полза, предава днес.бг.

Според Грозев обаче заповедта би предизвикала и "социален взрив" сред обикновените руснаци, тъй като би означавала признаване на провала на "специалната военна операция", която досега Путин представя като огромен успех.

Без да прибегне до ядрени оръжия или до обща мобилизация, Русия няма почти никакъв шанс да спечели войната, твърди българинът.

"Елитът в службите за сигурност разбира това, и затова е най-вероятно да се опита да свали лидера си", добавя той.

Грозев също така заяви, че полетите на министерството на отбраната до предполагаемия команден и контролен бункер край Уфа - на 725 мили източно от Москва - са намалели от началото на войната.

"Тези полети за елита, които регистрирахме преди месец, сега не са толкова интензивни", казва той.

Грозев заяви, че високопоставени фигури във ФСБ - основната руска агенция за вътрешна сигурност, и в дирекцията за военно разузнаване - ГРУ, се подготвят за времето след Путин. Интелектуалната част на ГРУ, тези, които разполагат с "пълна информация", разбират в какво блато е попаднал Путин", каза той.

"А също и елитът на ФСБ, който знае конкретния брой на жертвите сред руските войски, и разбира, че майките, съпругите, сестрите на загиналите или изчезналите руски войници не спират да задават въпроси. Те знаят, че тази ситуация в крайна сметка ще излезе извън контрол.

Това са онези части от силите за сигурност, които знаят опасностите за режима, и самите те сега подготвят своето бъдеще. Някои от тях търсят възможност да изведат семействата си от Русия, всички търсят начини да прехвърлят натрупаните пари (в много случаи пари от корупция) в долари и евро. Това вече е своеобразно предателство от страна на тези хора, защото те не следват идеологическите заповеди на Кремъл, а се подготвят за една алтернативна реалност", смята още експертът.