Христо Хинков е освободил шефа на "Пирогов" още миналия понеделник

Валентин Димитров все още изпълнява задълженията си

Топ
14:37 - 05 Декември 2023
1425
Христо Хинков е освободил шефа на "Пирогов" още миналия понеделник

Смяната на директора на "Пирогов" Валентин Димитров все още не е вписана в Търговския регистър.

Справка в регистъра обаче показва, че решението на министъра на здравеопазването Христо Хинков да смени директора на УМБАЛСМ "Пирогов" е взето още миналия понеделник - на 27 октомври, съобщава БНТ.

С друго решение Хинков назначава на мястото на Димитров лицево-челюстният хирург Константин Димов. С акт на Съвета на директорите на лечебното заведение Димов е определен за изпълнителен директор на спешната болница.

Ден след решението за смяна на шефа на болницата за спешна медицина - на 28 ноември, Хинков обяви пред журналисти, че одит, направен от звеното в министерството, е показал финансови нарушения в "Пирогов". Тогава министърът, каза, че очаква прокурорски проверки. На въпрос ще смени ли ръководството на "Пирогов", Хинков отговаря: "Изглежда, не!".

Министърът определи състоянието на болницата , като "плачевно" и коментира, че "Пирогов" е в лошо финансово състояние.

Валентин Димитров се оплаква, че бивши служители на "Пирогов", които сега заемат ръководни постове в Министерство на здравеопазването, оказват натиск към него и болницата.

Шефът на здравната комисия Костадин Ангелов заподозря политически апетити към болницата. Той поиска независим орган да потвърди констатациите от одита, защото звеното е подчинено на здравния министър и е възможно натискът, от който се оплаква шефа на "Пирогов", да е оказан и върху звеното.

А в официална позиция от "Пирогов" обясниха, че дълговете на болницата са стопени и тя дори е на печалба. Не коментираха резултатите от одита, защото не били официално запознати с тях.

Днес от "Пирогов" съобщиха, че все още не са получили официално решението за освобождаване на изпълнителния директор и Валентин Димитров изпълнява задълженията си.