Христо Иванов: 10 000 граждани да могат сами да коват закони

Новини
13:21 - 13 Юли 2020
2988
Христо Иванов: 10 000 граждани да могат сами да коват закони

Гражданите излязоха на протест и очевидно показаха, че така повече не може да се продължава. В центъра на тази криза е беззаконието, а тези, чиято привилягия е беззаконието, осребряват това беззаконие. Това трябва да бъде спряно. Не можем да не подкрепим десетките хиляди български граждани. Тези граждани трябва да могат и сами да правят и внасят закони, заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов в онлайн изявление. Той и председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов поискаха оставката на силовия министър Младен Маринов до 18 часа днес, като предупредиха, че ако това не стане, ще се съберат на митинг пред МВР.     

Нужно ни е ново начало и нов парламент. Като отговорна политическа сила трябва да покажем как да се случи тази промяна -нужен е рестарт на българския правов ред, т.е. България да има правово, демократично управление, подчерта бившият правосъден министър.

Отговорът на призива за оставка на Гешев трябва да бъде не просто тази оставка. ДБ първа се обяви срещу номинацията на Гешев и спря кампанията за местните избори, за да излезе на протест срещу тази кандидатура,обясни Иванов. 

Лидерът на дясното обединение отново повтори, че са нужни предсрочни избори.  

"Г-н Борисов е изпаднал в една много тежка загуба на връзка с реалността. Живее в някакъв конспиративен свят, време му е за почивка очевидно", обясни Иванов. Според него, и без да има протести, се очертава ситуация, в която "близо половината, ако не и над половината субекти в следващия парламент ще бъдат нови брандове, ако не нови лица".

Бившият правосъден министър подчерта, че е нужна реформа на ВСС, който трябва да бъде окончателно разделен. Трябва да се запази една минимална обществена квота, а отделно изборът на главния прокурор трябва да се повери на Народното събрание.

"Свидетели сме на прокурорска власт. Иван Гешев се държи като политически играч, като част от една мафиотска организация и не смята, че дължи някому обяснение. Затова трябва да има отчетност на главния прокурор пред парламента", заяви Христо Иванов.

„Рецептата за промяната се разделя на две големи части. Едната, която представяме пред скоби, е онези мерки за рестарт на българския правов ред и българския демократичен процес. На второ място стоят идеите и предложения за радикална модернизация на страната. Тези идеи ще представим като част от нашата управленска платформа, с която ще се явим, надявам се на скорошните предсрочни избори“, заключи Христо Иванов.