Христо Иванов: България няма нужда от безгръбначно управление

Да не замитаме войната под килима, да не бъдем Северна Корея на Балканите, призова лидерът на ДБ

Актуални новини
10:52 - 19 Октомври 2022
1750
Христо Иванов: България няма нужда от безгръбначно управление

България е изправена пред множество кризи, но има три фундаментални и решаването на сложния политически ребус изисква да го оценим адекватно, за да продължим напред, заяви лидерът на ДБ Христо Иванов от парламентарната трибуна при откриването на 48-то Народно събрание.

В този парламент трудно може да се формира правителство, но може да има управление на компромиса. То ще бъде трудно, но не значи, че ще е безгръбначно и слабо, заяви лидерът на ДБ. 

Сигурност, законност и растеж ще са основните ни приоритети, заяви той.  И призова, да не се правят компромиси с големите национални цели.

На първо място е геополитическата конвулсия, която започна с агресията на Путин срещу Украйна. Тя не е двустранен въпрос, тя е най-острата част от преминаване към нова епоха, в която острото противопоставяне на международната сцена ще е все по-определящо, увери Христо Иванов.

Реакцията на Путин към Украйна не е просто завладяване на територия, а опит за пренаписване на правилата, по които се установява функцията на международната система, преразглеждане архитектурата, по която държавите от Европа ще функционират. 

Не можем да си позволим да мислим, че като се каже, че ще настъпи мира, той ще настъпи и кондензира като роса. За съжаление, не става така. Замитането на войната под килима, наричане с други названия, да се твърди, че България може да е Северна Корея на Балканите... 

За това има ясен отговор, около който да се обединим - да поставим тази политика в центъра на всичко, което правим.

Трябва да имаме активно членство в съюзите, в които принадлежим, да бъдем отговорни членове и носим отговорността в тези съюзи, а не да водим политика на неутралитет, като се надяваме, че глобалната конвулсия ще ни отмине. Това е несериозно 

Другата фундаментална криза е политическата криза. 

След вълна на масови протести, не можем да формираме трайно управление месеци наред. Това е 4-и парламент за 18 месеца, напът сме да отидем към следващи избори.

В България има служебно управление, което изглежда не сато изключение а правило. 

Политическата система не може да презареди институциите, отбеляза Иванов.

Партиите не могат да сформират трайно правителство не е точно незрялост, но да не си затваряме очите - фундаменталната причина е проблемът с корупцията, подчерта лидерът на ДБ.

Трябва да убедим избирателите, че този сговор е с реална причина. Разговорът е какво да направим, че политическата система да се откъсне от корупцията. 

Този разговор не е разговорът, който да кажем, че няма доказателства. Този разговор е как да променим институциите, за да не се сочим ние с пръст и всеки да има морално право да съди другия.

Трябва да имаме независим съд, който се подчинява на закона, независима прокуратура, която да прилага еднакво закона за всички, подчерта Иванов. Без да реформираме правосъдието, 

Всеки сговор ще бъде отречен от гражданите. Ще виждаме по улиците как това се случва, няма нужда да го правим отново, смята лидерът на ДБ.

Руската агресия е причина за инфлацията и трусовете в света, вметна той. 

Ще настояваме за ясна и последователна политика в сигурността - модернизация на армията и поемане ясна отговорност в рамките на НАТО, включително. предоставяне военна помощ на Украйна, припомни приоритетите на ДБ Иванов. 

Той призова да се реформират институциите от "нездравословното" руско влияние. 

Снимка: Агнес Методиева