Христо Иванов: „Газпром“ е геополитическо оръжие на Русия

Лидерът на ДБ очаква следващата седмица разговори с Продължаваме промяната

Политика
09:59 - 07 Август 2022
2757
Христо Иванов: „Газпром“ е геополитическо оръжие на Русия

Условията, при които беше съставена четиричленната коалиция, се промениха след началото на войната в Украйна. Предложението ни за обща коалиция с „Продължаваме Промяната“ почива на разбирането да има политическа сила, която да поставя условията, а "не да се учи на чии червени линии да угажда". Залогът е много по-голям от социологически проучвания, каза по бТВ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Надявам се следващата седмица да има разговори с „Продължаваме Промяната“, каза Иванов.

Трябва да чуем от служебното правителство и президента как оценяват това, че „Газпром“ не е просто търговец, а е "геополитическо оръжие" на Русия. Желанието да се експлоатира енергийната тема е  сериозно предизвикателство. Започва се с опити за плашене на хората, посочи Христо Иванов.

В България има активни граждани, които няма да чакат никой да ги организира, излизат сами. Ако служебното правителство не застане на неутрална позиция спрямо кампанията и не осигури възможно най-добрите възможни доставки за България, а се занимава с участие в кампанията и използва различни проблеми, ще има сериозна гражданска и политическа реакция в България, каза по повод на протеста от петък Иванов.

Очаква се от служебното правителство да е неутрално. Най-разумното поведение е да се съсредоточи върху организирането на изборите и да не се намесва в политическия процес, заяви още Христо Иванов и предложи „да се върнем“ към предложението за конституционна промяна за ограничаване на правата на служебните кабинети.