Христо Иванов: Без политически лидери в следващия кабинет

Правителство с мандат на ДБ ще спре парцелирането на властта, обещава лидерът на съюза

Новини
12:06 - 13 Юли 2022
3457
Христо Иванов: Без политически лидери в следващия кабинет

Край на "парцелирането на властта", т.е. всяка партия да държи изцяло контрола на министерства, каквато практика бе възприета от бившата четворна коалиция с премиер Кирил Петков. Това ще е сред основните концепции за следващ кабинет на "Демократична България", ако президентът Румен Радев им връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на текущото Народно събрание.

"Един от основните проблеми на предното управление бе именно това парцелиране, което доведе до липса на комуникация и диалог, до липса на доверие. Това трябва да се отстрани", каза лидерът на "градската десница" Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Иванов отново преповтори тезата си, изказвана неколкократно през последните дни - в евентуален кабинет, конструиран с третия мандат, не следва да присъстват ярки политически фигури. "Важно е да се намери начин за някаква реконструкция на това мнозинство, на която да се базира третия мандат. Трябва да намерим начин, може би през промяна във формулата, в начина на водене на преговори, на комуникация. Смятаме, че това, което може да помогне, е леко оттегляне на лидерските политически фигури от лидерските места в кабинета."

"Позитивно оценяваме това, че президентът Радев реши да проведе консултации между политическите сили, защото целта е да се търсят допирни точки. В такъв кръг от консултации ще участваме сериозно и тогава ще излезем с пълна формула, надям се и да проведем разговори с колегите от сегашното четворно мнозинство", оцени действията на държавната глава народният представител.

Освен това - при хипотезата, че получи третия мандат, "Демократична България" ще се уповава и на управленската програма, договорена в тройния формат между ПП, БСП и ДБ при преговорите между тях след връчването на първия мандат.