Христо Иванов: Има конституционни ограничения, които ще попречат за отстраняването на Иван Гешев

Новини
19:05 - 17 Юли 2021
3537
Христо Иванов: Има конституционни ограничения, които ще попречат за отстраняването на Иван Гешев

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред Дарик радио, че има конституционни ограничения, които ще попречат на отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Според него това е много дълга процедура. Ако се стигне само до ограничаване на правата на главния прокурор, то още след няколко месеца е възможно да бъде върнат обратно. Има конституционни ограничения затова колко може йерархическата природа на българската прокуратура да бъде подменена, допълва Христо Иванов.

По въпроса дали "Демократична България" ще даде подкрепата си за предложение за правителство, Иванов заяви:

Ние ще бъдем конструктивни и ще продължаваме да искаме правителство, което може да направи съществени промени, може да бъде базирано на мнозинство, което е обяснимо и което изключва ДПС и го изважда от ролята на вечния златен пръст.

Готови сме да изчакаме да водим разговор, но, моля, никой да не се опитва да ни извива ръцете.
Според Иванов ще бъде направен опит за конструиране на правителство в рамките на първия мандат, а "Демократична България" няма да настоява за министерски постове. Добавя, че изключването на ДПС е възможно и е въпрос на воля и свобода на действия.

Няма да участваме при каквито и да е условия.

Става дума за представителство и гаранция че ще се правят някакви неща и конкретен човек трябва да поеме тази гаранция. В момента темата е за какво управление ще гласуваме и ние няма да позволим да гласуваме еднократно за кабинет, притиснати в ъгъла, каза Иванов.
Съпредседателят на "Демократична България" заяви, че разговорът между партиите е наложителен и е важно да се изясни философията на програмата. Добави, че биографията на хората също е важна, защото нещата опират до доверието.