Христо Иванов израснал с Библията и Карл Маркс

Политика
18:00 - 17 Юли 2020
14794
Христо Иванов израснал с Библията и Карл Маркс

Не е тайна, че протестите от последните десетина дни събраха на площада представители на всички политически кръгове и идеологии - от червената Мая, през професионалния ренегат Минеков, до евродесния Радан Кънев, плюс Емануела и Галин за цвят. Всички тези парадокси обаче се събират в едно лице - шефа на "Да, България" Христо Иванов, който е израснал, разкъсван между традиционния християнски морал и убедената вяра в постулатите на Карл Маркс.

Поводът е добър да си припомним изключително противоречивата биография на брадатия юрист, която той дължи на майка си Мария Бойкикева. Родилата трима сина дама поема първия си дъх в Москва, в семейството на българския комунист и политически емигрант Недялко Бойкикев, който произхожда от стар охридски род. При една от сталинските чистки в края на 30-те Недялко Бойкикев е изведен от московската квартира и семейството му повече няма да го види. По-късно научават, че се е поболял още по пътя и издъхнал, щом го стоварили на брега на река Колима.

Мария Бойкикева е разкъсвана между религията и комунизма

След 9 септември 1944 г.фамилията се прибира у нас и Мария завършва философия през 50-те. Бойкикева се определя като болен българофил и се дразни от негативните оценки, които „българите незаслужено сами си дават”. Изключително религиозен човек е. Смята, че две места са я формирали като личност –  Москва и Прага. В столицата на Чехословакия попада в самия разгар на Пражката пролет.

Възпитава трите си деца в постулатите на Исус и Карл Маркс. Членка е на БКП, след това на БСП и се надява, че "партията може да придобие един по-такъв вид" и да се хареса на сина й Христо. Комшиите в столичния квартал "Гео Милев" редовно я забелязват в местната църква пред зала "Фестивална".

За отношението към БСП сред младите в рода не обича да говори. Другата й слабост е екологията и до 80-ата си година редовно посещава "зелени" митинги и протести.