Христо Иванов към Габровски: Нямате диагноза какво е заболяването

Няма разговор за дълбоката реформа, има отбиване на номера, заяви лидерът на ПГ на ДБ

Общество
10:36 - 14 Декември 2022 (обновена)
2526
Христо Иванов към Габровски: Нямате диагноза какво е заболяването

След много дискусии и обсъждане, нашето решение продължава позицията ни, че не можем да подкрепим това правителство - като формат и политическа платформа за управление на страната. Това заяви от парламентарната трибуна шефът на ПГ на ДБ Христо Иванов.

Тук от една страна се твърди, че на страната й трябва правителство и че това е приемлив вариант и ако не гласуваме за него - край. Или това- или нищо. Ние бихме могли да възпроизведем неща, казани от нас и с това да се ограничим. Но по-важно е да кажем какво да се прави, навлезе в сърцевината на проблема лидерът на ДБ.

България има нужда от дълбока промяна, защото не можем иначе да решим политическата криза. Ние трябва да разбираме, че ако не решим дълбоките основания на тази криза, политическата нестабилност ще се върне. Ако изберем кабинет, който не може да отговори, тя може да се задълбочи, заяви Иванов.

Нуждата от смела промяна и трансформация е в основата на изхода от безизходицата, в която сме изпаднали. Единият подход е ще дойдат добрите, новите, ще изметат всички, ще оправят всичко... но видяхме и знаем, че това не работи, припомни схемата със "спасителите" юристът.

Това няма как да произведе резултат. Другият подход е също толкова деструктивен - да игнорираме необходимостта от промяна, ще отговаряме с всички средства, но не и с дълбоките причини, но и това може да е деструктивно, заяви Иванов.

ДБ предлага да се върви към съгласието, ние две България, няма ресурс за още разделения, нови войни

Но при съгласието не може да се замитат проблемите под килима Съгласието не може да е церемониален жест. ГЕРБ. ГЕРБ и ДПС ни търсят сметка, яростно и с хъс и така трябва, но не им се иска да разговарят по същия начин за 12 години преди това. Този разговор няма как да бъде заобиколен, тоя разговор не е един или друг да бъде посочен и осъден.

Лесно е да кажем - несправедливо е че ни отказват Шенген . Без дълбокия разговор за корупционния модел, не можем да решим нито един проблем на страната, това за нас е крайъгълен камък. Ние смятаме, че без такъв разговор, не можем да подкрепим управление на ГЕРБ. Вместо да реши политическата криза, това ще даде нови основания за дестабилизация.

На проф.Габровски дължим отговор какво мислим за неговото усилие - вие сте лекар и влязохте на политическия терен, когато системата е болна. Това породи надежди и симпатия, заяви Иванов.

За съжаление вашата кандидатура не върви с ясна диагноза - какво е заболяването, не върви и с лечение, затова не можем да видим нещо, което заслужава да бъде подкрепено. Вие много правилно казахте, че имате за цел нормализация, и това буди симпатия. Но трябва да кажем каква е изкривената норма, заяви Иванов.  Вие сте ново лице, но нямате ясна програма за обновяване и не сте виновен.

Трябва в половината време да се обяснявате как са се появили хората около вас, и това не е укор, но ... Какви са гаранциите, че проектокабинетът няма да се превърне в кабинет Беров?, попита риторично Иванов.

Няма лесен отговор, но аз не виждам и опит да се отговори на този въпрос. Още един такъв кабинет, не е достатъчно лечение, трябва повече. Не виждаме в състава на кабинета ресурс за амбициозни реформи и дълбоки промени. „Не, точно защото е трудно и има криза, трябва да си поставяме високи цели, увери Иванов. 

Трябва ни дълъг разговор, призивите за диалогичност вървят към лозунги. Трябват ни дълбоки разговори, с втория и третия мандат да търсим решение, заяви Иванов.

След като бе атакуван от ГЕРБ  - от Лъчезар Иванов и Александър Ненков за това, че са изгубили лицето си, че се крият и не заемат ясна позиция, Христо Иванов отговори:

Наясно сме, че имаме 20 депутати, с цялата скромност на нашия размер, заяви шефът на ДБ.

Всичко ни харесва в приоритетите, но не виждаме механизми и гаранции за това. Не за първи път се казват едни думи, а се правят други неща. 

Снимка: Агнес Методиева