Христо Иванов не отряза ИТН за преговори

Стремим се да не използваме термини като "червени линии", обясни лидерът на ДБ

Новини
12:00 - 28 Юни 2022
3272
Христо Иванов не отряза ИТН за преговори

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов не изключи, но и не потвърди, че могат да се водят преговори с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", вариант, изключен неколкократно от премиера Кирил Петков и втория човек в Продължаваме промяната Асен Василев.

"Персонализация избягваме да използваме. Има прекалена персонализация и фиксиране върху персоните в българската политика, което блокира възможността за процеси. С кого бихме работили е въпрос на колективни решения, отново в рамките на обсъжданията с мандатоносителя", каза Иванов.

ДБ ще постави няколко свои приоритета на масата на преговори, когато започнат разговорите за нов кабинет с "Продължаваме промяната. "Стремим се да не използваме термини като "червени линии". Смятаме, че е най-здравословно да бъде съставен кабинет с първия мандат и сме заявили многократно, че ще подкрепим такова усилие. За нас е ясно, че такъв мандат трябва да бъде насочен към решаването на очевидните проблеми, които живота задава, включително еврозоната, превъоръжаването на Българската армия и модернизацията й, изчистването на руското влияние от сектор "Сигурност". Това са приоритетите, които ние смятаме за важни", добави лидерът на "градската десница".

"Винаги сме били диалогични и сме се стремили да слагаме националните приоритети пред скопи, така че да", даде заявка за диалогичност той.

"Наборът от потенциални формули е ясен. Има един прозорец до местните избори, в който е много важно да бъде осигурено управлението на страната. Защото например това е период, в който трябва да направим решителната стъпка за влизане в еврозоната, а превъоръжаването на армията не е ясно дали ще се случи. За съжаление, следващ парламент не изглежда да бъде по-добър от гледна точка да се търсят работещи уравнения", добави Иванов.