Христо Иванов не спира: Търси прокурор да разследва Гешев

Бившият правосъден министър внесе сигнал срещу държавния обвинител

Политика
16:01 - 24 Юли 2020
2320
Христо Иванов не спира: Търси прокурор да разследва Гешев

Лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов не се спира дори след подробното обяснение защо подлежи на проверка от държавното обвинение, като от Прокуратурата обясниха, че си служи с лъжи срещу името на Иван Гешев. Днес Иванов внесе сигнал в СГП и искане да се намери поне един редови прокурор, който да пожелае да "върне жеста" на Гешев срещу него и да разследва обвинител №1. 

Според "Да, България" имало редица причини да се възбуди такъв процес, като най-основният, както се вижда в сигнала на извънпарламентарната партия, е разкриването на разговори, добити чрез ползването на специални разузнавателни средства в рамките на незавършили производства. Факт е обаче, че прокуратурата разкри част от последните чатове между политици и бизнесмени със съдебно решение. 

Ето какво пишат от партията на Иванов, въпреки това: 

"Неприкосновеността на свободата и тайната на кореспонденцията и другите съобщения са част от основните права и свободи на гражданите, установени от Конституцията на Република България (КРБ). В чл. 34, ал. 2 от КРБ изрично е посочено, че изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или зa предотвратяване на тежки престъпления. Подслушването с технически средства е един от оперативните способи за изготвяне на веществени доказателствени средства – звукозаписи. Това е едно от специалните разузнавателни средства, подробно уредени в Закона за специалните разузнавателни средства. Условията и редът за прилагане на специалните разузнавателни средства като ограничение и груба намеса в личната сфера на гражданите и конституционно гарантираната свобода и тайна на кореспонденцията и другите съобщения са законово установени и, с оглед характера на правата, които охраняват, следва да се прилагат стриктно, а не разширително или избирателно".