Христо Иванов: Няма да се занимаваме с лашкане и извиване на ръце

Каква е алтернативата? Да хвърлим страната пак в парламентарна криза?, попита лидерът на ДБ

Новини
14:31 - 06 Ноември 2023
2327
Христо Иванов: Няма да се занимаваме с лашкане и извиване на ръце

Парламентарната група на ПП-ДБ ще види какво решение ГЕРБ ще вземат и дали ще продължат да подкрепят "некоалицията", но не трябвало да се очаква да има заплахи, да се клати лодката и да се дестабилизира страната. 

Когато има алтернатива и отговорен път, решително ще го направим, но няма да се занимаваме с лашкане, заплахи и извиване на ръце. В момента няма отговорна алтернатива, на която да се заложи, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов в отговор на въпрос дали предстоят нови предсрочни парламентарни избори пред страната, след като Бойко Борисов обяви сбирка в сряда на актива си, за да се вземе решение дали да продължи да подкрепя сглобката.

Коментарът си той направи, след като новият кмет на София Васил Терзиев даде обширна пресконференция.

Каква е алтернативата - да се хвърли страната в продължение на парламентарната криза ли, запита Иванов?

Според него партиите в "некоалицията" трябва да се научат да живеят заедно и да се научат как се правят договорки между опонентите. Трябва да се премине от това всеки да вземе цялата власт за себе си, да вземе цялата баница за себе си и да размаха бухалките на властта, каза Иванов, според когото партиите в сглобката може да си нямат доверие и да останат опоненти и конкуренти.

Въпросът е дали избираме сегашния режим на управление и да носим отговорност пред страната. Резултатите показват, че тази отговорност носи негативи, изтъкна Христо Иванов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че нищо не се е променило от приоритетите на ПП-ДБ, като ще продължат да работят за реформа в службите, за влизането на България в Шенген и в Еврозоната.

Атанас Атанасов пък настоя парламентът да започне работа по бюджета за следващата година. Емоциите от местните избори ще отминат и трябва да се захванем със същинска работа, призова Атанасов. Той добави, че евентуалното освобождаване на шефа на ДАНС не е реформа, а изпълняване на задълженията.