Христо Иванов: Петков и Василев не ни застрашават електоралната подкрепа

ДБ готова за разговори с ПП, но само за подписване на ясно коалиционно споразумение за управление - без ГЕРБ и без ДПС

Политика
21:30 - 24 Септември 2021
3726
Христо Иванов: Петков и Василев не ни застрашават електоралната подкрепа

Нямаме "наши" избиратели, има политически формации, които могат да бъдат изразители на определени очаквания и ДБ е такава - тя допринесе в немалка степен темите за правосъдието да се превърнат в центъра на дневния ред. Избирателите разбраха пряката връзка между насъщните им интереси и проблемите в правосъдната система. Това са ключови неща. Затова избирателите на ДБ и подкрепата за нея не са застрашени заради новата партия на Кирил Петков и Асен Василев. Така съпредседателят й Христо Иванов коментира пред БНТ евентуалния отлив на гласове на изборите. 

Иначе Иванов каза, че ще водят диалог с "Продължаваме промяната". "Приемам решението им да отидем на изборите отделно. Но ние излизаме от един много дълъг период, в който политиката бе с еднолични властови контролери, което доведе до безконтролна корупция. И ГЕРБ, И ДПС бяха такива центрове на властта, както и НДСВ. Това премина през изключителната концентрация на власт при премиера и главния прокурор, докато парламентът се обезцени...

Затова е много важно да преоткрием инструмента "коалиционно споразумение". То обаче трябва да отговаря на дълбоки, ценностни въпроси за управлението, включително кои формации могат да влязат в него и кои - не", предупреди лидерът на ДБ. 

Не можем да имаме управление за промяна с ГЕРБ и ДПС, или с плаващи мнозинства, без ясно споразумение с конкретни ангажименти, отсече Иванов. 

Бившият правосъден министър каза, че ще откликне на поканата за разговори идната седмица с ПП на Петков и Василев.