Христо Иванов: "Автомагистрали" пълни шкафчето на премиера

У нас
14:45 - 28 Януари 2021
6188
Христо Иванов: "Автомагистрали" пълни шкафчето на премиера

Христо Иванов дава магистрала „Хемус” на Европейската комисия. Лидерът на "Демократична България" обяви във Фейсбук, че днес подава сигнали до Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за държавна финансова инспекция и Европейската комисия, за да поиска проверка на държавното дружество "Автомагистрали".

Той обвини ГЕРБ и лично премиера Бойко Борисов, че са измислили схема как да заобиколят българското и европейското законодателство за възлагане на обществени поръчки. „Томислав Дончев ви обеща обществени поръчки – получавате схема, обеща ви електронно правителство - получавате 2 млрд., които никой не знае за какво бяха похарчени”, коментира Иванов.

Той съобщи, че по тази схема  Автомагистрали ЕАД са получили 5 млрд. лв.,

въпреки че разполагат с 41 работника, 62 шофьора, 40 инженера и 40 счетоводителя. „С този могъщ капацитет те естествено не могат да изпълнят нищо, защото са една куха структура, една пощенска кутия за корупционната схема”, подчертава Христо Иванов. Той уточни, че участъкът  Ябланица - Боаза е изграден за 7 млн. лв. на километър. А участъкът, който започва оттук нататък, ще излезе по 10-15 млн. лв. на км.

„Това оскъпяване всъщност е корупционният откат, който пълни шкафчетата на Бойко Борисов”, вметна Христо Иванов.

Той уточни, че "Автомагистрали" работи с 460 фирми, които създават хаотична мъгла. „Тя прикрива едрите риби, те се крият в тази група и така се канализират тези средства”, добави той. Христо Иванов посочи, че не е против магистрала "Хемус", но "Демократична България" иска тя да се построи бързо, евтино и качествено, а със спестените пари да се направи магистрала "Черно море" или да се купят нови влакове за БДЖ.