Христо Иванов с десант и пред хотела-бижу на Вальо Златев

Топ
13:53 - 31 Август 2020
3889
Христо Иванов с десант и пред хотела-бижу на Вальо Златев

Христо Иванов се впусна в нова акция и след десанта в "Росенец", подхвана петролния бос Валентин Златев. С изявление на живо пред новопостроения луксозен 5-звезден хотел "Хаят" в София председателят на "Да, България" поиска ревизионните актове на "Лукойл", управлявана години наред от Златев, да бъдат предоставени на обществеността.

Петзвездният хотел "Хаят" е построен на мястото на някогашния "Сердика" до паметника на Васил Левски от дружеството "Тера тур сервиз", което управлява хотелиерския бизнес на семейството на председателя на контролния съвет на "Лукойл - България" и дългогодишен генерален директор на компанията Валентин Златев. Официално, като собственик на компанията е посочен бащата на петролния бос Васил Златев.

Христо Иванов повдигна въпроса за връзката между финансирането на новия хотел и това дали "Лукойл" са плащали всички данъци, свързани с дейността си в България по импорт на суров петрол, неговата обработка и продажбата му от веригата бензиностанции.

Лидерът на "Да, България" напомни, че НАП е била осъдена на две инстанции да предостави информация за ревизионните актове на "Лукойл", но не е изпълнила съдебните решения. Иванов посочи, че е писал на бившия финансов министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов, който обещал актовете да бъдат публикувани, но това не било направен. Според Христо Иванов, ако тези актове станат публични, ще се изясни има ли данни за неплащане на данъци в "колосални размери - за около 1 млрд. лв."

"Искам, за да няма изненадани, да заявя, че следващия път, в който ми се наложи, след откриването на хотела, да задам тези въпроси, ще го направя на руски и на английски. Така че бъдещите гости на хотела - несъмнено инвеститори, несъмнено европейски чиновници и политици, да могат да се запознаят с този интересен контекст в София. А също така с него да могат да се запознаят и може би бившите колеги на Валентин Василиевич", заяви Христо Иванов.