Христо Иванов: Съставът на кабинета на ИТН беше исторически най- неубедителният

Политика
08:40 - 12 Август 2021
3458
Христо Иванов: Съставът на кабинета на ИТН беше исторически най-неубедителният

Не се съгласихме в името на едно управление да си затворим очите и да гласуваме празен чек. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в сутрешния блок на БНТ във връзка с казуса около съставянето на кабинет с мандата на "Има такъв народ".

Според Иванов разминаването с ИТН е било концептуално, а от партията на Слави Трифонов решили, че със 65 депутата и авторитарен подход могат да наложат управление. 

"Със стилистиката, концепцията и хората, които бяха излъчени, това исторически е най-неубедителният състав на МС. Те се опитаха да ни наложат да гласуване празен чек, без споразумения. Нямахме нито една причина да гласуваме това нещо", добави Иванов.

"Притеснението ни беше, че при положение, че се хващаш за плаващите мнозинства, и нямаш предварително структурирано мнозинство, както и координация, ти всеки ден трябва да търгуваш и да спазаряваш мнозинство", каза още съпредседателят на ДБ. 

По думите му от ДБ са предложили подход, при който четирите партии, без ДПС и ГЕРБ, да седнат да изработят формула за краткосрочно управление и с писмено споразумение, което ясно да очертае процеса на съгласуване на решения. Реалистичния срок е до година управление.