Христо Иванов: Ще търсим подкрепа от всички

Промяната на конституцията трябва да е на изцяло експертно, а не на партийно ниво, зове лидерът на ДБ

Политика
13:06 - 07 Юни 2023
3114
Христо Иванов: Ще търсим подкрепа от всички

Съпредседателят на Демократична България и колидер на ПГ на ПП-ДБ Христо Иванов обяви, че рокадата в Комисията по конституционни въпроси, предложена от ДПС вчера начело с влизането на Делян Пеевски в нея, няма да бъде подкрепена. 

Иванов с известен философски ракурс на изказването си обясни, че точно тази комисия била по-особена и лично той държал дебатът в нея, както и изобщо всички разговори за промяна на основния закон, да бъдат изключително рафинирани, "като в аптека" и да не се допуска партийното его да надделее. 

"Напомням, събирането на гласове в НС, в тази обществена атмосфера все по-малко произвежда доверие. Напротив, получава се така, че когато се събират гласове, не се сформира доверие, а се сумира недоверие. И затова сме в тази криза. А причината за тази криза е, че не гледаме във фундамента за възникването й - корупцията и беззаконието. Излизането няма да стане с едно или друго решение, а когато покажем на хората, че сме готови да предоговорим обществения договор, правилата за управление", каза знаково Иванов от трибуната по време на дебата по изключително щекотливия въпрос. 

"Да, трябва да го направим заедно, като това включва всички, и ДПС. Ще търсим разговор с всички - и с БСП, и с "Възраждане" от трибуната на НС, защото промяната на конституцията минава през широката дискусия. Преди повече от 30 години траекторията на родната демокрация бе преодпределена от едно нещо - раздяла на гражданите от останалите фактори, оформящи демократичните сили. Този процес трябва да се върне обратно на ниво "граждани' по начин, по който са отпаднали всички съмнения за задкулисие", предупреди още Христо Иванов. 

След като Тошко Йорданов саркастично сравни лидера на ДБ с ощипана госпожица и уточни, че ДБ на тяхната врата не са почукали,когато са търсили мнозинство за конституционна реформа, Иванов обясни:

"Говорили сме много неща и срещу нас са говорени много неща. Очертава се една безизходност, всички се обвиняваме в корупция, докато не открием че в тази зала тези обвинения не можат да направят нищо, освен да сринат възможността за политически разговор."

Моля, обърнете внимание, от година и половина опитвам тази теза. Ако не създадем независима съдебна власт, която да не е бухалка от ръцете на едни в други, нищо няма да се случи. Трябва да имаме прокуратура, политически неутрална. Ако не направим това, просто ще се плюем и обвиняваме в корупция, къде със, къде без основания. Ще досринем парламентарната република. Единственият изход е да имаме институции, увери Иванов.

В името на това ще чукаме и на вашите врати, и на колегите от другите парламентарни сили. Г-н Йорданов, прав сте, не сме почукали на вашата врата, но това ще се случи, обеща лидерът на ДБ. И припомни, че с ДПС за подкрепа на кабинета не са говорили.