Христо Иванов стартира тест за откровеност в НС

Събираме подписи за конституционни промени и за комисия "Росенец", това е тест за истината

Политика
09:27 - 21 Април 2021
4443
Христо Иванов стартира тест за откровеност в НС

"Събираме подписи за конституционни промени. Това е тест за това кой всъщност иска да говорим за реформа на правосъдието и прокуратурата. Ще разкажем на избирателите каква е реакцията. Събираме подписи и за анкетна комисия по случая "Росенец", за да види обществото каква е истината. Да видим истината за това как институциите са си затваряли очите и с тяхно съдействие са били регистрирани обекти. Ще бъде много интересно кои парламентарни групи ще се подпишат", заяви Христо Иванов, шеф на ПГ на Демократична България от трибуната на Народното събрание.

И посочи двама парламентаристи за връзка с другите групите - доц. Атанас Славов по конституционния ремонт, и Димитър Найденов - за анкетната комисия. 

Иванов е възмутен, че в последните дни започнал грозен спор кои са партиите на протеста. "Качват се снимки, сякаш има класация за най-добри борци", ядоса се той. И предупреди, че въпросът не е да има какъвто и да е кабинет, а НС да произведе промяната. "Въпросът не е кой колко е стоял на протестите и не просто да си приказваме безумици за "Росенец", а да видим, че тамата не слиза от дневния ред. Този случай е наистина емблематичен - за това, че у нас има хора над закона", отсече лидерът на "Да, България". 

В страната, по думите му, продължавало да има яхтено пристанище, регистрирано като земеделски имот в морето. Целта на ДБ била да се фокусира от необходимостта от дълбока, системна промяна, а не просто Борисов да бъде заменен от някой друг. 

В декларация на ГЕРБ обаче депутатът Тома Биков разкри, че самите те искат създаването на анкетна комисия за "Росенец", като са готови с 48 депутати. 

Снимка: Агнес Методиева