Христо Иванов видя предизборна коалиция между ГЕРБ и БСП

Радев сбърка, като не даде третия мандат на ДБ, коментира лидерът на обединението

Топ
15:00 - 20 Януари 2023
2046
Христо Иванов видя предизборна коалиция между ГЕРБ и БСП

Предизборна коалиция се е заформила на лидерската среща, инициирана от председателя на БСП Корнелия Нинова, на която взеха участие Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев.

Така коментира сбирката, на която отказа да отиде, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Не виждам варианта, който президентът избра - да даде на Нинова мандат, да произвежда нито управление, нито заявка за някакъв формат, който да движи страната напред. Защото, ако са се разбрали да управляват в следващия парламент, обявили са някаква, доколкото разбирам, предизборна коалиция, защото като направиш такава заявка, отиваш на изборите с такова обещание, ние се връщаме към хартиената коалиция. Коалицията на връщането назад на страната", каза той.

Според съпредседателя на ДБ единственият вариант да се създаде управление, което да движи страната напред, е бил връчването на трети мандат на ДБ. Ходът на президента Радев да даде папката на БСП, не бил правилен.

Според Иванов червените линии като хартиената бюлетина и оръжието за Украйна далеч не са в миналото, както заяви на срещата Бойко Борисов, който призова партиите да се концентрират върху другите теми, които ги обединяват.

"Нищо подобно. Изборното законодателство въобще не е в миналото. Необходимостта България да подкрепя усилията на Украйна да отблъсне агресията на Путин тепърва, за съжаление, ще бъде на дневен ред. Както ще бъде на дневен ред и България да използва като аргумент помощта си за Украйна, за да модернизира армията си", не прие констатациите на Борисов народният представител.

Не е имало затопляне на отношенията между ДБ и ГЕРБ в дните преди връчването на третия мандат, когато Иванов призоваваше за диалог между ГЕРБ и ПП.

"Не е имало никакво затопляне. Диалог по конкретни приоритети, които винаги са свързани с основните заявки, с които сме се явили на изборите. Ние винаги сме си вършили работата да прокарваме това, което сме обещали на нашите избирател, категоричен бе Христо Иванов.

ДБ биха се явили на двустранен разговор, ако бъдат поканени от Корнелия Нинова. "Да проведем сериозен разговор в двустранен формат, тъй като виждаме, че тази среща не произведе нищо."