Христо Иванов за промените в Конституцията: Съдебната реформа не приключва тук

Според Кирил Петков днес е била основната стъпка в посока "промяната"

Актуални новини
14:37 - 08 Декември 2023
1919
Христо Иванов за промените в Конституцията: Съдебната реформа не приключва тук

В рамките на дискусия се очертават доста несъгласия. България ще има съд, който ще бъде в пълна степен независим и ще има прокуратура, която ще бъде отчетна. Това каза Христо Иванов пред журналисти в парламента след приемане на първото четене на промените в Конституцията.

"Ние след това ще трябва да променим Закона за съдебната власт. Ние видяхме, че има конституционно мнозинство, което иска да промени, иска да чуе критики", посочи той.

Относно казуса с Бойко Рашков и неговата позиция против някои промени в Основния закон Иванов бе категоричен, че ще продължат да разговарят с него. "Ние сме демократична организация."

"Идеята за удвояване на мандатите да отпадне. Към момента 7 години мандат за председателите на ВКС и ВАС и 5 години за главния прокурор", каза Иванов.

Според Кирил Петков днес е била основна стъпка в посока "промяната", за която се говори в последните две години. 

"Това, което искам да кажа на всички българи, е, че всъщност тази Конституция, която имаме до този момент в сегашната си форма, мисля, че никой от нас не е доволен за нивото на справедливост в нашето общество", допълни Петков.

По думите му това, че се правят тези промени, е наистина реална стъпка напред, за да има промяна в основните взаимовръзки в обществото.

"Надеждата ни е, че те ще доведат до по-голяма справедливост", каза още Петков. 

Това, което се случи с разследването на главния прокурор, например. Преди година и половина беше подобно тип интервю, говорейки само теоретично, как това се промени, но ето вече виждаме и във вашите медии, как има един съдия, който наистина гледа дела и разследва главния прокурор. Надяваме се, че с Конституцията ще стане точно по същия начин. Може да не се видят в първия месец, втория месец реалните промени, но в следващите няколко години цялото ни общество би трябвало да започне да работи по по-различен начин, по-прозрачен начин, с по-голяма справедливост", заяви той.